Up 2 Date

Megaproces tegen 20 verdachten aanslagen Parijs van start

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Megaproces tegen 20 verdachten aanslagen Parijs van start

In Parijs gaat vandaag een enorm strafproces van start, namelijk dat tegen de 20 verdachten van de terroristische aanslagen op 13 november 2015. In de Franse hoofdstad vonden toen meerdere aanvallen plaats, waardoor 130 mensen om het leven kwamen. De meeste slachtoffers vielen in de concertzaal Bataclan.

330 advocaten, meer dan 100 getuigen

Het dossier is bijna een miljoen pagina's dik en het proces gaat naar verwachting negen maanden duren. Er werken 330 advocaten aan mee en er worden meer dan 100 getuigen verhoord, onder wie voormalig president Hollande. In totaal zijn er 1800 slachtoffers en nabestaanden bij betrokken.

Om plaats te maken voor de historisch grote rechtszaak en de boel veilig te laten verlopen, is de rechtbank in Parijs voor 8 miljoen euro verbouwd. De hele omgeving wordt zwaar beveiligd: er zijn duizenden politieagenten ingezet. De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat de dreiging voor een nieuwe terroristische aanslag tijdens deze zaak groot is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eén levende dader

Door langdurig vooronderzoek en verplaatsing vanwege de coronapandemie heeft het bijna zes jaar geduurd voordat het proces van start kon gaan. Er is nog maar een van de tien daders in leven: de Belgische Fransman Salah Abdelslam. Hij werd in maart 2016 gearresteerd, de rest heeft zichzelf opgeblazen of is door de politie doodgeschoten. Abdelslam heeft tot nu toe niks over zijn rol losgelaten. In januari komt zijn verklaring aan bod, al is het nog maar de vraag of hij dan wel gaat praten.

Verder staan er nog negentien anderen terecht die verantwoordelijk zouden zijn voor het regelen van of helpen bij de aanslagen. Alles zal gefilmd worden, omdat de zaak volgens Frankrijk van grote historische waarde is. Het vonnis wordt op zijn vroegst verwacht op 25 mei 2022.

Wat gebeurde er in Parijs?

Op 13 november 2015 blies een terrorist zichzelf op bij een voetbalstadion ten noorden van Parijs. Enkele minuten daarna begonnen drie terroristen te schieten op verschillende terrassen in de stad en stormde een andere groep het Bataclan binnen tijdens een concert van de Eagles of Death Metal, waar op de menigte werd geschoten. Op die avond kwamen in totaal 130 mensen om het leven, 493 raakten gewond. De aanslagen werden opgeëist door IS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie