Up 2 Date

'Kabinet wil samenleving vanaf 25 februari grotendeels opengooien'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Kabinet wil samenleving vanaf 25 februari grotendeels opengooien'

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) komt vanavond met een coronapersconferentie, maar zoals altijd lekt er van tevoren van alles uit. Zo melden Haagse bronnen aan de NOS dat de samenleving per 25 februari grotendeels wordt opengegooid.

Eerste versoepelingen op 18 februari

De eerste versoepelingen gaan al vanaf aankomende vrijdag in. Dat gebeurt in de cultuursector en de horeca. De sluitingstijd van 22.00 uur gaat vanaf 18 februari naar 01.00 uur 's nachts. Een week later, op 25 februari, zijn de reguliere algemene sluitingstijden weer van kracht.

Vanaf 25 februari zullen dus ook de meeste maatregelen vervallen. Zo meldt de NOS dat er geen mondkapjes meer gedragen hoeven te worden en dat de anderhalvemeterregel wordt opgeheven. Ook het thuiswerkadvies vervalt. Alleen een aantal basisadviezen, zoals geen handen schudden, hygiëne, ventileren en testen bij klachten, blijven gelden.

Coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs zal volgens de NOS vanaf 25 februari geschrapt worden en alleen ingezet worden "als er een situatie ontstaat waarin het echt toegevoegde waarde heeft". De kans is wel groot dat het coronatoegangsbewijs nog altijd nodig is om naar het buitenland te reizen vanwege de coronaregels in andere landen.

Voor festivals en evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers gaat de 1G-regel gelden. Dat houdt in dat iedereen - gevaccineerd, hersteld of ongevaccineerd - een negatieve test moet kunnen tonen.

Isolatie

De verplichte isolatie na een coronabesmetting wordt verkort van zeven dagen naar vijf dagen. Daarvoor blijft wel gelden dat je 24 uur klachtenvrij moet zijn voordat je uit isolatie gaat.

Ster advertentie
Ster advertentie