Naar homepage
Up 2 Date

Meer dan 500 ouders kwijt van migrantenkinderen in VS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Meer dan 500 ouders kwijt van migrantenkinderen in VS

De ouders van 545 migrantenkinderen, die van elkaar werden gescheiden vanwege het grensbeleid in de VS, kunnen niet worden gevonden. Dat maakt een groep advocaten bekend. Zij zijn in samenwerking met verschillende burgerrechtenbewegingen op zoek zijn naar de ouders.

Scheidingen

De scheidingen vonden plaats in 2018 onder de Trump-administratie, die systematisch duizenden kinderen van hun ouders scheiden onder een zogenaamd zerotolerancebeleid. De 545 kinderen behoren tot een groep van zo'n 2800 kinderen die in die tijd gescheiden werden van hun ouders.

Kinderen in grote kooien

Het beleid van Trump zorgde wereldwijd voor veel woede. Zo lekten er beelden van kinderen in grote kooien uit. De Trump-administratie besloot deze praktijken uiteindelijk zes weken later te beëindigen. Volgens burgerrechtenbeweging ACLU zou twee derde van de ouders zijn uitgezet en waarschijnlijk teruggestuurd zijn naar hun van herkomst. Dat zijn voornamelijk landen in Midden-Amerika.

Zoektocht

"Mensen vragen wanneer we al deze gezinnen zullen vinden. Helaas kan ik daar geen antwoord op geven", zegt directeur Lee Gelernt van burgerrechtenbeweging ACLU tegenover Buzzfeed. "Maar we zullen niet stoppen met de zoektocht totdat we al deze gezinnen kunnen herenigen, hoe lang het ook duurt."

Vrijwilligers van migrantenrechtenbeweging Justice in Motion zijn op dit moment op zoek naar ouders in Mexico en Midden-Amerika. "Hoewel we al veel gedeporteerde ouders hebben gevonden, zijn er nog honderden die we proberen te vinden", laat de beweging weten in een statement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie