Up 2 Date

Meer automobilisten tanken zonder te betalen door dure brandstof

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Meer automobilisten tanken zonder te betalen door dure brandstof

De stijgende brandstofprijzen hebben ervoor gezorgd dat er vaker automobilisten tanken zonder te betalen. Dit schrijft NOS die sprak met SODA, een stichting die voor ruim vijfhonderd tankstations achter de wanbetalers aan gaat en aangifte doet bij de politie.

Onmacht

Wekelijks betalen 350 tot 370 automobilisten niet voor hun getankte benzine. Begin dit jaar ging het nog om zo'n 300 doorrijders per week. "Ik denk dat er geen toename is van criminaliteit, maar van onmacht", zegt Lourens 't Hart van SODA tegen het nieuwsplatform. "Mensen willen wel betalen, maar kunnen niet betalen."

Meer kloppers

Tankstations hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in camerasystemen waardoor doorrijders sneller gepakt kunnen worden. Tegenwoordig krijgen tankstations vaak te maken met zogenoemde kloppers. Deze klanten staan bij de kassa en kloppen vervolgens op hun broekzakken om daarmee aan te geven dat ze geen geld hebben om te betalen. Ze beloven om later terug te komen om af te rekenen, maar uiteindelijk komen ze nooit meer terug.

Onjuiste grap

Online gaat er een grap rond waarin wordt gezegd dat je beter kunt doorrijden zonder te betalen, omdat de boete van 131 euro lager is dan de prijs die je moet afrekenen voor een volle tank. Dat klopt volgens 't Hart niet helemaal. "De grap is leuk, maar wat er niet bij wordt verteld is dat je 131 euro boete moet betalen plús het tankbedrag. Ook zonder boete is het duur en met schadevergoeding is het nog duurder."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie