Up 2 Date

Kabinet wil belasting op energie en brandstof tijdelijk verlagen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil belasting op energie en brandstof tijdelijk verlagen

Haagse bronnen bevestigen na een bericht van het AD dat het kabinet van plan is om de accijnzen op brandstof en de btw op energie tijdelijk te verlagen. Op die manier zou de daling van de koopkracht als gevolg van de hoge inflatie beperkt kunnen worden.

Per 1 juli

Op dit moment wordt er een btw-tarief van 21 procent gehanteerd voor gas en elektriciteit. In de plannen die er liggen, wordt dit verlaagd naar 9 procent. Wat betreft de accijnzen op brandstof is de korting nog niet helemaal duidelijk. Volgens het AD gaan de maatregelen in ieder geval een halfjaar gelden en per 1 juli in.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Compensatie en subsidie

Eerder werd al bekendgemaakt dat mensen met een inkomen rond het sociaal minimum een compensatie van tweehonderd euro zouden krijgen voor de stijgende energierekening. Ook die compensatie wordt in het nieuwe voorstel met honderden euro's opgehoogd. Tot slot wil het kabinet meer subsidie beschikbaar stellen voor woningisolatie, zodat huishoudens energie kunnen besparen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) heeft al laten doorschemeren dat het pakket de staatskas ongeveer drie miljard euro gaat kosten.

Koopkracht

Het Centraal Planbureau kwam eerder deze week met nieuwe koopkrachtanalyses. Het is met name door de oorlog in Oekraïne lastig om voorspellingen te doen over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Daarom houdt de organisatie rekening met verschillende scenario's. In het meest waarschijnlijke scenario daalt de koopkracht van Nederlanders met gemiddeld 2,7 procent. In het beste scenario daalt de koopkracht met 0,6 procent en in het slechtste scenario met 3,4 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie