Up 2 Date

Groningers willen gaskraan openen om Poetin te dwarsbomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Groningers willen gaskraan openen om Poetin te dwarsbomen

Een meerderheid van de Groningers is bereid om de gaskraan weer (tijdelijk) open te zetten om de Russische president Poetin dwars te zitten. Dit blijkt uit een enquête van het Dagblad van het Noorden onder 3000 Groningers. Een opvallende uitkomst, want veel Groningers kampen met aardbevingsschade als gevolg van gaswinning.

Stoppen import Russisch gas

Maar liefst 83 procent van de Groningers vindt dat Nederland moet stoppen met de import van Russisch gas. Ruim zes op de tien Groningers zijn van mening dat daarvoor de gaskraan in de eigen provincie verder open mag, tot maximaal 12 miljard kuub per jaar.

Negen op de tien mensen geeft wel aan dat ze willen dat de gasopbrengsten ten goede komen aan Groningen. Daarmee kan een fonds worden gevuld waarmee het herstel van aardbevingsschade wordt gefinancierd.

Bereidheid openen gaskraan

"Opmerkelijk genoeg is de bereidheid onder mensen die wonen in gebieden waar aardbevingen plaatsvinden als gevolg van gaswinning groter dan onder inwoners buiten het bevingsgebied", schrijft de lokale krant. Zo kwam RTV Noord met het verhaal van aardbevingsgedupeerde Ingrid Verbeek uit Loppersum. Zonder het aardbevingsleed te bagatelliseren, maakte ze haar aardbevingsvergoeding over naar Giro555 voor oorlogsslachtoffers.

"Zelfs de discussie over het al of niet opendraaien van de gaskraan boeit me niet meer", vertelt ze tegen de krant. "Twee weken geleden zou ik er nog een boos blog over geschreven hebben. Nu niet meer. Als het de mensen in Oekraïne het leven kan redden zeg ik: draai die kraan maar open."

Ster advertentie
Ster advertentie