Up 2 Date

Onderzoek bevestigt berichten over discriminatie en racisme aan Oekraïense grens

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek bevestigt berichten over discriminatie en racisme aan Oekraïense grens

De berichten op social media die rondgaan over discriminatie en racisme aan de Oekraïense grens kunnen je bijna niet zijn ontgaan. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft bevestigd dat die berichtgeving klopt.

Rapport

In het rapport dat vrijdag werd gepubliceerd, schrijft HRW dat vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben moeilijker het land uitkomen. Vooral vluchtelingen met een Afrikaanse of Indiase achtergrond worden tegengewerkt in hun pogingen de grens over te steken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Studenten

De mensenrechtenorganisatie ging in gesprek met tientallen mensen, onder wie een hoop studenten. Er staan zo'n 80.000 internationale studenten ingeschreven bij onderwijsinstellingen in Oekraïne. Zij komen vooral uit landen als India, Marokko, Nigeria, Turkmenistan en Azerbeidzjan.

Toegang verhinderd

De studenten vertellen dat hen de toegang tot treinen en bussen werd verhinderd. Ze moesten Oekraïners stelselmatig voor laten gaan en werden soms zelfs geslagen. "De Oekraïense autoriteiten moeten niet discrimineren op basis van nationaliteit of ras. Buurlanden moeten iedereen toelaten, met zo min mogelijk gedoe", zegt Human Rights Watch.

Ster advertentie
Ster advertentie