Up 2 Date

Een op de vier Nederlanders heeft last van parkeerschaamte

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Een op de vier Nederlanders heeft last van parkeerschaamte

Zwetend fileparkeren of eindeloos rondjes rijden op zoek naar een 'makkelijk' parkeervak: parkeerschaamte is een ding en 24 procent van de Nederlands heeft daar last van. Zo blijkt uit onderzoek van RDWdata, uitgevoerd door PanelWizard.

Vrouwen vs. mannen

Vrouwen lijken vaker onzeker over hun parkeerkunsten dan mannen. Zo schaamt 37 procent zich tegenover hun eventuele bijrijders en 53 procent vermijdt het liefst lastige parkeerplekken. Bij mannen liggen deze percentages op 12 en 20 procent. Een kwart van de vrouwelijke chauffeurs heeft weleens een bijrijder laten inparkeren. Bij de mannen geeft 5 procent aan dit weleens te hebben gedaan.

Ongemakkelijk met bijrijders?

Hoewel een bijrijder soms handig kan zijn, voelen veel mensen zich toch comfortabeler als ze in hun eentje in de auto zitten. Dit is het geval bij 38 procent van de vrouwen en 29 procent van de mannen. Zij voelen zich ongemakkelijk als er meer personen meerijden in de auto.

Vooroordeel klopt niet

Die cijfers betekenen overigens niet dat mannen beter kunnen rijden dan vrouwen, zegt manager bij RDWdata Peter Abrahamse tegen Metro. "In bijna alle statistieken rondom verkeersongelukken zijn mannen oververtegenwoordigd. Deze resultaten laten daarom vooral zien dat vrouwen een stuk voorzichtiger zijn in het verkeer. Waar mannen denken ‘dat past wel', nemen vrouwen eerder het zekere voor het onzekere."

Opfriscursus

Een opfriscursus zou voor veel chauffeurs geen slecht idee zijn. Zo'n 17 procent van de respondenten geeft namelijk aan dat hun rijvaardigheid sinds het halen van hun rijbewijs zo slecht is geworden, dat ze nu waarschijnlijk voor hun rijexamen zouden zakken. Dat is bij mannen en vrouwen even vaak het geval. Wel hebben er meer vrouwen (23 procent) behoefte aan een speciale parkeercursus dan mannen (10 procent).

Peter van RDWdata tipt: "In het verkeer is vertrouwen in je eigen kunnen het belangrijkst. Dit kun je vergroten door het gewoon te doen: ga eens voor die uitdagende parkeermanoeuvre, rem een keer op een helling of nodig die kritische bijrijder uit voor een ritje. Alleen zo word je zekerder in het verkeer en dus een betere chauffeur."

Ster advertentie
Ster advertentie