Up 2 Date

'Twee verdachten fatale mishandeling Mallorca hebben zich gemeld bij politie'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Twee verdachten fatale mishandeling Mallorca hebben zich gemeld bij politie'

Twee verdachten van de dodelijke mishandeling op Mallorca, waarbij de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen om het leven kwam, hebben zich gemeld bij de Nederlandse politie. Dat bevestigen bronnen aan De Telegraaf.

Negen verdachten

Carlo werd vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag zonder reden meermaals tegen zijn hoofd getrapt terwijl hij op de grond lag. Hij liep daardoor hersenletsel op en belandde in kritieke toestand op de intensive care. Uiteindelijk overleed hij zondag aan zijn verwondingen. Na het onderzoeken van camerabeelden identificeerde de Spaanse politie negen verdachten. Die horen bij een groep van in totaal dertien Nederlandse toeristen tussen de 18 en 20 jaar uit onder meer Bussum en Hilversum, die een villa hadden gehuurd in het plaatsje Llucmajor.

Eentje opgepakt

Acht daarvan wisten uit de handen van de politie te blijven. Zo vluchtten zij vrijdagochtend snel terug naar Nederland per vliegtuig. De negende verdachte werd achtergelaten om de sleutel van de gehuurde villa in te leveren. De Spaanse politie wist hem wel op te pakken, maar na een verhoor van een aantal uur bleek dat de 18-jarige geen geweld heeft gepleegd. Hij is inmiddels vrijgelaten, maar zijn rol wordt nog wel onderzocht.

'Niet overleveren aan Spanje'

De Telegraaf meldt dat Jaap-Willem Roozemond, de advocaat van een van de verdachten, bevestigt dat zijn cliënt zich zondag heeft gemeld op het politiebureau. Dat zou ook een tweede verdachte inmiddels gedaan hebben. Het is echter niet duidelijk of de andere jongens zich al hebben gemeld.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie legt in De Telegraaf uit dat de Nederlandse politie nog niets kan doen, omdat het rechtshulpverzoek vanuit Spanje nog niet binnen is. Zodra dat wel het geval is, kunnen de verdachten worden aangehouden en verhoord. Volgens Roozemond is het beter om de zaak in Nederland te onderzoeken. "De verdachten zijn Nederlands, het slachtoffer ook. Er is geen reden om de verdachten aan Spanje over te leveren", liet hij eerder deze week weten.

Grote kans op berechting in Spanje

Toch lijkt het onvermijdelijk dat de verdachten in Spanje berecht zullen worden. "Het is niet zo dat Nederlanders zich op vakantie kunnen misdragen, en hier worden berecht. Het strafbaar feit is gepleegd in het buitenland, dus overdragen van vervolging is niet waarschijnlijk", laat een woordvoerder van het OM aan de Volkskrant weten.

Ster advertentie
Ster advertentie