Naar homepage
Up 2 Date

Kabinet wil mondkapjesplicht en 95 euro boete bij overtreding

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil mondkapjesplicht en 95 euro boete bij overtreding

Iedereen die geen mondkapje draagt op plekken waar dat verplicht is, kan vanaf 1 december worden beboet met 95 euro. Dat voorstel legt minister Grapperhaus volgende week voor aan de Tweede Kamer. Door de hoogte van de boete krijgen mensen geen strafblad bij het niet dragen van een mondkapje.

Boete

Het bedrag van 95 euro komt overeen met andere coronaboetes, zoals het niet houden van anderhalve meter afstand. Je krijgt door deze boete in ieder geval geen strafblad, want dat krijg je namelijk pas bij boetes van over de honderd euro. Het is nog wel maar de vraag of de boete daadwerkelijk ingevoerd wordt, daarvoor moet de Tweede Kamer eerst met het voorstel instemmen.

Mondkapjesplicht

Eerder werd al bekend dat het kabinet bezig is met het invoeren van een mondkapjesplicht in niet alleen het openbaar vervoer, maar ook in winkels, theaters en musea. Dit voorstel is al goedgekeurd door de Eerste -en Tweede Kamer en zal naar verwachting vanaf 1 december van kracht zijn.

Er zullen wel een paar uitzonderingen zijn voor deze verplichting: mensen die vanwege een fysieke, verstandelijke of psychische beperking of chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen, hoeven dat ook niet te doen.

Ster advertentie
Ster advertentie