Up 2 Date

Korpschef en politieagente nemen ontslag na de dood van Daunte Wright

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Korpschef en politieagente nemen ontslag na de dood van Daunte Wright

Afgelopen weekend liepen de emoties hoog op na het tragische incident waarbij een politieagente, Kim Potter, de 20-jarige Daunte Wright doodschoot in Brooklyn Center, een voorstad van Minneapolis. De agente heeft, net als de plaatselijke korpschef, inmiddels ontslag genomen.

Update 20:05 uur:
Voormalig agente Potter wordt aangeklaagd voor second-degree manslaughter, oftewel doodslag. Ze kan daar een maximale gevangenisstraf van tien jaar en een geldboete voor krijgen.

Agente verwarde taser met pistool

Wright werd staande gehouden, vanwege een verkeersovertreding. Even later bleek hij te worden gezocht voor verboden wapenbezit. Toen Potter hem wilden arresteren, stapte hij weer in zijn auto en probeerde hij weg te rijden, waarna ze op hem schoot. De gemeenteraad had kort voor het ontslag van de agente en politiechef al besloten dat de twee moesten opstappen. Gisteren bracht de plaatselijke politie naar buiten dat ze haar taser verwarde met haar pistool. Potter werd meteen op non-actief gesteld, maar dat bleek van korte duur te zijn.

Protesten en confrontaties

De dood van Daunte Wright kreeg veel lokale burgers op de been die protesteerden tegen excessief politiegeweld, maar zorgde ook voor ongeregeldheden. Zo vonden er confrontaties plaats tussen boze burgers en de politie en verschillende plunderingen.

26 jaar in dienst

Potter was 26 jaar lang in dienst bij de politie in Brooklyn Center, waar ze onder meer andere agenten opleidde. Tot op heden is het nog onduidelijk hoe ze haar taser heeft kunnen verwarren met haar pistool, aangezien agenten in de Verenigde Staten doorgaans beide wapens gescheiden van elkaar houden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie