Up 2 Date

'Capitool-politie negeerde waarschuwingen voor bestorming'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Capitool-politie negeerde waarschuwingen voor bestorming'

De Capitool-politie, een speciaal politiekorps dat het Capitool in Washington moet beschermen, zou waarschuwingen over de dreigende escalatie hebben genegeerd. Daarnaast maakte het korps gebruik van verouderd politiemateriaal. Dat meldt The New York Times naar aanleiding van een kritisch nieuw onderzoeksrapport.

Waarschuwing genegeerd

Op 6 januari werd het Capitool, waar het Amerikaans Congres zit, bestormd door Trump-supporters. De aanhangers van de voormalig president waren woedend over de in hun ogen oneerlijk verlopen presidentsverkiezingen. Tijdens de bestorming kwamen vier relschoppers en een agent om het leven.

Volgens het rapport van inspecteur-generaal Michael Bolton was de Capitool-politie drie dagen eerder al gewaarschuwd dat het Congres een doelwit zou kunnen worden voor Trump-supporters. Op een internetforum werd namelijk een kaart van het tunnelstelsel van het parlementsgebouw gedeeld. In het draaiboek van 6 januari stond echter niks over deze waarschuwing. Daar stond juist in dat er geen specifieke dreigingen bekend waren. Ook op de dag zelf zouden aanwijzingen over geplande aanvallen genegeerd zijn.

Verouderd materiaal

Behalve dat de Capitool-politie waarschuwingen negeerde, maakten ze volgens het rapport ook gebruik van verouderd materiaal. De houdbaarheidsdatum van sommige munitie, zoals traangas, bleek te zijn verstreken. Daarnaast waren de wapens dusdanig verouderd, dat de agenten er terughoudend mee omgingen.

Het rapport wordt donderdag besproken tijdens een hoorzitting in het Congres. Dan zal ook inspecteur-generaal Bolton getuigen.

Ster advertentie
Ster advertentie