Up 2 Date

Google blokkeert advertenties met Zwarte Piet en Roetveegpiet

foto: Solen Feyissa
  1. Newschevron right
  2. Google blokkeert advertenties met Zwarte Piet en Roetveegpiet

Google gaat binnenkort advertenties blokkeren waarin een Zwarte Piet of eem Roetveegpiet te zien is, dat meldt Google Nederland aan RTL. Het gaat om advertenties op websites en YouTube-video's. Op die manier kan er geen geld verdiend worden met advertenties die via Google geplaatst worden.

Advertenties

Volgens een woordvoerder veranderen de regels omdat Google zich in wil zetten voor gelijkheid en diversiteit. Het techbedrijf wil niet dat er via hen geld wordt verdiend met advertenties waarin Zwarte Piet te zien is.

Voor uitgevers betekent dit dat ze geen advertenties met Zwarte Piet of Roetveegpiet via Google mogen tonen op websites. Voor YouTubers geldt dat ze wel video's online mogen zetten waar Zwarte Piet in te zien is, maar dat ze geen geld aan die video's kunnen verdienen.

Nieuwssites

Voor nieuwssites is er een uitzondering. "Bij een verslag over een pietendemonstratie zullen wel advertenties te zien zijn", aldus de woordvoerder. "Bij een video waarin iemand duidelijk Zwarte Piet promoot kan dat niet."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf of platform Zwarte Piet verbiedt. Eerder dit jaar besloot Facebook Zwarte Pieten-pagina's te verwijderen en besloot Instagram geen foto's meer toe te staan waarop Zwarte Piet te zien is. Pathé draait geen films meer waar Zwarte Piet in voor komt en Bol.com stopte met de verkoop van Zwarte Piet-producten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie