Up 2 Date

Armoede in Nederland neemt toe door dalende koopkracht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Armoede in Nederland neemt toe door dalende koopkracht

De armoede in Nederland is flink toegenomen door de dalende koopkracht. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB). De verwachting is dat de koopkracht dit jaar met 6,8 procent daalt en volgend jaar met 0,6 procent enigszins herstelt. Volgens het CPB zijn de verwachtingen sinds de jaren 90 niet meer zo slecht geweest.

Dramatische koopkrachtcijfers

Het kabinet neemt koopkrachtcijfers als uitgangspunt voor besluiten over de begroting van komend jaar. Het is op dit moment niet duidelijk met hoeveel procent de koopkracht precies wijzigt. Momenteel worden er uitvoerige politieke gesprekken gevoerd over het beperken van de koopkrachtdaling. De uitkomsten daarvan zullen invloed hebben op de daadwerkelijke koopkrachtwijzigingen.

CPB-directeur Pieter Hasekamp zegt dat hij zich zorgen maakt. "Ik heb dit nog nooit eerder gezien. Het zijn dramatische cijfers. Zeker voor de mensen die het al moeilijk hebben en straks hun energierekening niet meer kunnen betalen." Het CPB publiceert op Prinsjesdag een update van de verwachtingen, waarin men de impact van eventuele beleidswijzigingen meeneemt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toename armoede

De inflatie blijft ongekend lang op een hoog niveau schommelen, waardoor de armoede in Nederland toeneemt. Voor dit jaar is de verwachting van het CPB dat de inflatie uitkomt op 9,9 procent. Voor het jaar 2023 verwacht men een inflatie van 4,3 procent.

Doordat de inkomens bijna niet stijgen, maar er wel meer geld nodig is om basisbehoeften te kunnen betalen, lijkt het onvermijdelijk dat er meer mensen in geldnood komen. Het CPB verwacht dat 7,6 procent van de bevolking volgend jaar in armoede zal leven. Hasekamp adviseert de overheid om mensen met lage inkomens waar mogelijk te compenseren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie