Up 2 Date

Aantal wachtenden bij de IND bereikt bijna recordhoogte

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aantal wachtenden bij de IND bereikt bijna recordhoogte

Het aantal mensen dat wacht op de beoordeling van een asielaanvraag ligt bijna op recordhoogte, zo schrijft NOS. Uit gegevens van statistiekbureau Eurostat blijkt dat nu 29.460 mensen wachten op een beslissing, dat zijn er slechts 180 minder dan na de opvangcrisis van 2015.

Tikkende tijdbom

Het aantal asielaanvragen ligt momenteel vele malen lager dan in 2015. In de eerste helft van dit jaar vroegen ongeveer 20.000 mensen om bescherming. In 2015 waren het er bijna 60.0000. Vluchtelingenwerk Nederland noemt de huidige achterstand een tikkende tijdbom. "Hoe langer asielzoekers moeten wachten op hun procedure, hoe meer opvangplekken er nodig zijn", zegt woordvoerder Martijn van der Linden tegen de NOS. "Dat de achterstand nu bijna een nieuw record bereikt terwijl de opvang overvol zit, is een crisis op een crisis."

Beslissen over 22.000 asielaanvragen

Volgens de IND is de wachttijd zo lang doordat de huidige instroom van asielzoekers groter is dan waar ze als organisatie op zijn ingericht. Volgens afspraken met het ministerie van Justitie en Veiligheid moet de IND dit jaar beslissen over zo'n 22.000 asielaanvragen. De organisatie zegt dat ze dit aantal gaan halen. Het is wel zo dat het grootste deel van die behandelde aanvragen al in 2021 zijn ingediend.

Stabiele financiering

De Inspectie Justitie en Veiligheid vindt dat de IND voldoende geld, personeel en tijd moet krijgen om het werk goed te kunnen uitvoeren. De organisatie heeft al jaren te maken met achterstanden. In 2020 lag er ook al eens een grote stapel asielaanvragen. IND mist momenteel vooral een stabiele financiering waarmee ze personeel op tijd kunnen aannemen en opleiden. Het is nu zo dat de IND geld krijgt op basis van het verwachte aantal asielaanvragen.

Ster advertentie
Ster advertentie