Up 2 Date

Zeker 10.000 vermisten en 2300 doden in Libië door storm Daniel

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Zeker 10.000 vermisten en 2300 doden in Libië door storm Daniel

Libië wordt geteisterd door noodweer dat nu al duizenden mensen het leven heeft gekost. De straten van de stad Derna, in het oosten van Libië, staan volledig onder water als gevolg van storm Daniel. Volgens de hulpdienstorganisaties blijven de lichamen zich ophopen.

Update 12-09-2023 14:49

ANP meldt dat er minstens 2300 mensen zijn omgekomen na de heftige regenval en overstromingen in Libië. Daarbij zijn er zevenduizend mensen gewond geraakt en zijn er nog vijfduizend vermisten, melden Libische hulpdiensten.

Libië

In de Libische stad Derna zijn er meer dan duizend lichamen teruggevonden als gevolg van storm Daniel. Dit melden autoriteiten in het oosten van het land. De zelfbenoemde premier Osama Hamada van de oostelijke regering in Libië sprak maandag al over tweeduizend doden en duizenden vermisten. Volgens een functionaris van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan (IFRC) kan het dodenaantal nog veel verder oplopen. De organisaties lieten ook weten dat er zo'n tienduizend mensen vermist zijn.

Het precieze aantal slachtoffers is lastig te achterhalen, omdat Libië twee rivaliserende regeringen heeft. De een zit in de hoofdstad Tripoli in het westen van het land. Deze regering staat onder leiding van Abdul Hamid Al-Dbeibeh en wordt ook erkend door de Verenigde Naties. De andere regering bevindt zich in het noordoosten van het land en wordt geregeerd door Hamada.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Storm Daniel

Het oosten van Libië is het zwaarst getroffen, met name de kustplaats Derna. Als gevolg van storm Daniel ontstond er een zware regenval, waardoor er onder meer twee dammen zijn doorgebroken en volledige woonwijken onder water kwamen te staan. Woordvoerder van het nationale leger, Ahmed Al-Mismari, vertelde maandag in een persconferentie dat er alleen in de kustplaats al meer dan tweeduizend mensen om het leven zijn gekomen door het noodweer. Daarnaast meldde Al-Mismari dat er in de stad vijf- tot zesduizend vermisten waren.

Sinds de natuurramp zijn er verschillende video's in omloop op social media, waarin de vernielingen van de storm en overstromingen te zien zijn. Hele gebouwen en auto's worden meegesleurd door de straten van de stad. Om deze reden werden drie districten in het oosten van het land gisteren tot een rampgebied verklaard.

Storm Daniel richtte ook al veel schade aan in Griekenland en heeft nu ook de Egyptische kust bereikt. De orkaan trekt nu richting Alexandrië, een havenstad waar zo'n vijf miljoen mensen wonen. Ook hier zijn waarschuwingen afgegeven voor zware regenval.

Ster advertentie
Ster advertentie