Up 2 Date

Meer dan 2000 doden door aardbeving in Marokko

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meer dan 2000 doden door aardbeving in Marokko

Het aantal doden als gevolg van de aardbeving in Marokko is opgelopen tot boven de 2000. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er tot nu toe 2012 mensen omgekomen. De meeste mensen zijn omgekomen in de provincies Al Haouz (1293) en Taroudant (452). Daarnaast zijn er zeker 2059 gewonden.

Buiten slapen

Naar verwachting zal het dodental nog verder oplopen. Voor hulpverleners is het lastig om verschillende zwaar getroffen afgelegen gebieden te bereiken. In het stadje Asni, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Marrakech, zijn bijna alle huizen beschadigd en hebben mensen de nacht noodgedwongen buiten door moeten brengen. Ook op andere plekken hebben mensen vannacht buiten moeten slapen. In Marrakech sliepen honderden mensen op straat uit vrees voor een naschok.

Aardbeving

Op vrijdagavond, iets na 23.00 uur lokale tijd (middernacht in Nederland), vond de aardbeving plaats in Marokko. Als reactie hierop heeft Marokko aangekondigd dat er drie dagen van nationale rouw zullen zijn. De Marokkaanse vlag zal gedurende deze dagen halfstok gehangen worden. Koning Mohammed VI heeft verklaard dat er voorzien zal worden in voedsel, schoon drinkwater, tenten en dekens voor de getroffenen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp

Verschillende landen van over de hele wereld hebben hulp aangeboden aan Marokko, waaronder Duitsland, Frankrijk, Israël en Qatar. Ook Turkije, dat eerder dit jaar zelf door een zware aardbeving werd getroffen waarbij tienduizenden levens verloren gingen, heeft hulp aangeboden. Ook andere landen zoals: Duitsland, Frankrijk, Israël en Qatar hebben hun hulp aangeboden. President Biden van de Verenigde Staten heeft verklaard dat de Amerikanen bereid zijn om alle benodigde hulp aan het Marokkaanse volk te bieden. Nederland heeft ook 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulpverlening.

Ster advertentie
Ster advertentie