FunX

Dystinct roept op om te doneren aan Marokko: "Onze broeders en zusters hebben hulp nodig"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Dystinct roept op om te doneren aan Marokko: "Onze broeders en zusters hebben hulp nodig"

In de FunX Marokko-special werd er aandacht geschonken aan de aardbeving in Marokko, die veel heeft verwoest en voor de dood van meer dan 2000 mensen heeft gezorgd. Dystinct, die zich nu in Marokko bevindt, riep luisteraars tijdens deze uitzending op om te doneren en steun te bieden aan de slachtoffers van deze ramp. Wij zetten op een rij voor je hoe je vanuit Nederland je steun kunt betuigen en waar je kunt doneren.

Dystinct over de aardbeving in Marokko

Verschillende mensen hebben zich gisteren tijdens de FunX Marokko-special uitgesproken over de situatie in Marokko. Zo ook Dystinct, die op dit moment in Marokko is. "Onze broeders en zusters hebben hulp nodig in Marokko. Ik wil jullie vragen om alsjeblieft te doneren. Al is het iets heel kleins. Elk beetje kan helpen. Kun je niet doneren? Probeer het dan wel te delen. Je hebt sowieso iemand in je kring of in je familie die wel kan doneren. Het is echt nodig." Hij vervolgt zijn verhaal met dat we er in goede tijden, maar ook vooral in slechte tijden voor elkaar moeten zijn. "Dus alsjeblieft: kun je doneren? Doe het. Deel het ook op social media en heb je spullen? Die zijn ook welkom. Hopelijk kunnen we elkaar zo helpen."

Ouassima gaat naar Marokko

Maar hoe kun je eigenlijk het beste helpen? Daar zijn verschillende manieren voor. Zo is onze eigen Ouassima een inzamelingsactie gestart, waarmee ze donaties zal uitbesteden aan voedsel, medicijnen en andere basisbehoeften. Ze zal op eigen kosten naar Marokko reizen om zo directe hulp te bieden aan slachtoffers van de aardbeving. "Wij vrezen voor de getroffen slachtoffers en duizenden gezinnen die nu op straat staan. Dit raakt mij persoonlijk. Ik zal de reis op eigen kosten maken en van het opgehaalde bedrag en uitbesteding aan slachtoffers content van delen op mijn kanalen", vertelt ze hierover.

Dit kun jij nog meer vanuit Nederland doen

Zoals Dystinct al duidelijk liet weten, zijn er verschillende manieren waarop je kunt helpen. Als je mensen in je omgeving hebt die familieleden of kennissen hebben die getroffen zijn, kun je natuurlijk ook aan hen direct geld of spullen geven, laat journaliste Samya Hafsaoui weten in de FunX Marokko-special. Je kunt ook op andere manieren dan het doneren van geld of spullen helpen, zoals het creëren van bewustzijn op social media. Zo kun je wellicht andere mensen aansporen om hulp te bieden of geld te doneren. Verder is het belangrijk om gewoonweg mentale steun te bieden aan vrienden, familieleden of anderen die geraakt zijn door de aardbeving. Wil je toch wel geld doneren aan een organisatie? De volgende organisaties zijn actief in Marokko en zamelen op dit moment geld in.

  • Het Nederlandse Rode Kruis heeft Giro 6868 geopend, waarmee ze medische hulp, medische hulp, psychosociale hulp en eerste hulp verlenen in Marrakech en de Marokkaanse provincie Taroudant.
  • Islamic Relief Nederland is momenteel actief in 29 landen en zet zich wereldwijd in voor minderbedeelden. Wanneer je aan de organisatie doneert, wordt het geld direct ingezet door hun lokale veldmedewerkers in de vorm van tijdelijk onderdak, hygiënekits, voedselpakketten en overige noodhulp.
  • Je kunt Stichting Najiba op Instagram in de gaten houden voor inzamelingsacties. Voor deze inzamelingen worden lijsten met nodige producten aangehouden, zodat de hulpbehoeftigen alleen krijgen wat ze echt nodig hebben. Je kunt ook geld doneren aan de stichting, waarmee ze directe hulp bieden in Marokko.
  • De Alkhattab Foundation is een non-profitorganisatie die in landen als Yemen, Afghanistan, Somalië en Marokko voedsel, kleding, medicatie en onderwijs levert aan mensen die uit hun huizen zijn verdreven. Met jouw donatie kunnen ze essentiële hulp bieden, zoals voedsel, water, medische zorg en onderdak aan degenen die dit nodig hebben.

Wat is er gebeurd?

In de nacht van 8 op 9 september vond de aardbeving plaats in het Marokkaanse Atlasgebergte, waarbij er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ondertussen 2497 mensen zijn overleden. Het aantal gewonden wordt geschat op 2476. De ramp heeft enorm veel verwoest en wordt zelfs de grootste aardbeving ooit in een Noord-Afrikaans land genoemd.

Ster advertentie
Ster advertentie