Up 2 Date

Steeds meer Nederlandse meisjes kampen met mentale problemen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer Nederlandse meisjes kampen met mentale problemen

In de afgelopen jaren is het aantal Nederlandse meisjes met mentale problemen flink gestegen. Dat blijkt uit het onderzoek Health Behaviour in School-aged Children (HBSC), dat is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Zorgwekkende stijging

Uit het onderzoeksrapport, dat vandaag aangeboden wordt aan koningin Máxima, blijkt dat het percentage meisjes in het voorgezet onderwijs met mentale problemen tussen 2017 en 2021 steeg van 28 procent naar 43 procent. Ook bij meisjes in groep acht is er een flinke stijging geconstateerd. In die groep steeg het percentage van 14 naar 33 procent.

Ook onder jongens zijn er meer mentale problemen dan een aantal jaar geleden, maar volgens de onderzoekers zijn die ontwikkelingen minder zorgwekkend dan bij meisjes. "Meisjes scoren hoger op álle indicatoren die wij meten", vertelt onderzoeker Gonneke Stevens tegen NRC. "Ze piekeren meer, voelen zich vaker angstig en ongelukkig. We zien ook een toename in het aantal meisjes met psychosomatische klachten die kunnen ontstaan door stress, zoals hoofdpijn en buikpijn."

Prestatiedruk

De onderzoekers wijzen verschillende redenen aan voor de toenemende mentale problemen van jongeren. Zo zou de achteruitgang van de mentale gezondheid samenhangen met de coronacrisis. Ook wijzen de onderzoekers erop dat de druk om te presteren voor mentale problemen zorgt. "In 2001 meldde 16 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs nogal veel druk te ervaren door schoolwerk. In 2021 is dit opgelopen tot 45 procent. Ook hier zien we voor meisjes een ongunstigere ontwikkeling dan voor jongens", staat er in het rapport.

Stigma

Jongeren voelen volgens het onderzoek veel pressure om goede resultaten te behalen op school en in hun werk. "De druk om te presteren, om een zo hoog mogelijk diploma te halen, zit diep in onze maatschappij verankerd", benadrukt Stevens over de onrust die jongeren ervaren. Ze vindt dat scholieren geholpen moeten worden om in hun eigen tempo te leren en dat het makkelijker moet worden gemaakt om over te stappen naar een andere soort school. "Er lijkt een stigma te rusten op het vmbo en op beroepsopleidingen. Dáár moeten we een maatschappelijke discussie over gaan voeren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp nodig?

Heb je last van angsten, depressieve gevoelens of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Je kan hiervoor naar je huisarts of je kan contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie