Up 2 Date

Jongeren met een beperking gehinderd door ingewikkelde wetgeving

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Jongeren met een beperking gehinderd door ingewikkelde wetgeving

Jongeren met een beperking lopen door belemmeringen van ingewikkelde wetten en regels van de overheid veel risico op langdurige financiële problemen. Dat is de conclusie van Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

niet makkelijk

In Nederland wonen naar schatting twee miljoen mensen met een beperking, zoals een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Onder hen bevinden zich ook jongeren. Zij hebben het volgens de Nationale ombudsman financieel niet makkelijk, zeker niet met de huidige inflatie en hoge energie- en woonlasten.

ingewikkelde wetten

Hoewel jongeren vanaf 18 jaar volgens de overheid eigenlijk financieel voor zichzelf horen te zorgen, is dit voor jongeren met een beperking niet altijd mogelijk. Ze verdienen zelf vaak niet genoeg geld en zijn daardoor afhankelijk van de overheid.

Volgens Van Zutphen is het oneerlijk dat deze jongeren worden geconfronteerd met ingewikkelde wetten, administratieve rompslomp, onzekere inkomsten en weinig toekomstperspectief. "Wetten en regels moeten jongeren helpen en niet in de weg zitten."

Geen hulp

Door de ingewikkelde wet- en regelgeving kunnen jongeren met een beperking nergens terecht voor hulp. Organisaties hebben vaak zelf onvoldoende kennis om jongeren te helpen of verwijzen hen door naar een organisatie die hen vervolgens ook niet verder kan helpen.

Werken loont niet

Van Zutphen constateert ook dat werken voor jongeren met een beperking niet of nauwelijks loont vanwege ingewikkelde toeslagen. Daardoor worden ze te afhankelijk van de overheid gemaakt en kunnen zij niet op dezelfde manier deelnemen aan de maatschappij als hun leeftijdgenoten.

Aanbevelingen

De Nationale ombudsman beveelt de overheid aan om jongeren proactief en in begrijpelijke taal te informeren, al voor de achttiende verjaardag. Daarnaast pleit hij ervoor dat jongeren met een beperking persoonlijke begeleiding en meer financiële zekerheid krijgen en dat het voor hen loont om te gaan werken.

Ster advertentie
Ster advertentie