Up 2 Date

NS start proef met goedkopere kaartjes voor rustige treinen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. NS start proef met goedkopere kaartjes voor rustige treinen

De NS gaat met goedkopere reizen buiten de spits experimenteren. Kaartjes kunnen daardoor tot wel 60 procent goedkoper worden, afhangend van het tijdstip waarop je reist. Er is geen abonnement voor nodig. Dat laat NS-topman Tjalling Smit weten in een interview met De Telegraaf.

Tot 60 procent

"We proberen nieuwe vormen van kaartjes uit en willen er alles aan doen om de reiziger, nu de meeste coronamaatregelen achter de rug zijn, weer voor ons te winnen", vertelt Smit. Wie voor een rustigere trein kiest, gaat dat volgens Smit terugzien in de portemonnee. Zo legt de NS-topman uit: "Wie bijvoorbeeld 's avonds na 20.00 uur een kaartje koopt, zal zo'n 60 procent minder betalen dan in de spits. En 's ochtends tussen 10.30 en 12.00 uur zal dat zo'n 40 procent zijn."

Traject Den Haag-Eindhoven

Met deze proef wil de NS kijken of zulke kortingen het reisgedrag van mensen veranderen. "We hopen dat treinen met veel lege stoelen beter worden benut, om daarmee drukke treinen te voorkomen", vertelt Tjalling. De proef zal tot 3 juli worden gehouden op het traject Den Haag-Eindhoven. Daarna gaat de NS kijken of die ook landelijk wordt uitgerold.

Uiterlijk dag eerder kopen

Voor de korting heb je dus geen abonnement nodig. Wel moet je je kaartje uiterlijk een dag eerder kopen. "Je plant de reis in de NS-reisplanner en ziet per vertrektijd of reizen met korting mogelijk is en hoeveel je minder betaalt", legt Smit uit. "Kijkend naar de huidige brandstofprijzen is dit initiatief mogelijk voor veel reizigers een uitkomst om voordelig tussen Den Haag en Eindhoven te reizen."

Ster advertentie
Ster advertentie