Up 2 Date

OMT adviseert: behoud thuiswerkadvies en mondkapjesplicht in ov

  1. Newschevron right
  2. OMT adviseert: behoud thuiswerkadvies en mondkapjesplicht in ov

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet in een nieuw advies aangeraden om de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer te behouden. Ook raadt het aan om thuiswerken blijvend te stimuleren.

'Meerwaarde'

Vorig week lekte nog uit dat het kabinet eraan denkt om de laatste coronaregels vanaf 23 maart af te schaffen. Volgens het OMT is het dragen van een mondkapje in het ov echter nog altijd zinvol en heeft het nog steeds 'een meerwaarde'. "Om kwetsbaren te beschermen en hen de kans te geven op een verantwoorde manier met het openbaar vervoer te reizen", legt het OMT uit. De keuze om de mondkapjesplicht wel of niet te blijven handhaven, is volgens het OMT uiteindelijk aan het kabinet.

Thuiswerkadvies

Op dit moment geldt voor werkenden het advies om de helft van de tijd thuis te werken. Dat wil het kabinet vanavond tijdens de persconferentie intrekken. Maar als het aan het OMT ligt, wordt hier niets aan veranderd. Ook adviseert het OMT om de huidige adviezen voor isolatie en quarantaine in stand te houden. "Te verwachten is dat in de komende week het aantal ziekenhuisopnamen zal stijgen. Dit betekent opnieuw dat voor een periode van enkele weken een verhoogde druk op de zorg te verwachten is", schrijft het OMT.

1G

Het kabinet denkt er ook aan om de 1G-regel af te schaffen. Dit zou betekenen dat je niet meer hoeft te testen om naar een evenement met meer dan 500 bezoekers te gaan. Daar heeft het OMT geen bezwaar tegen.

Ook het advies voor scholieren om twee keer per week preventief te testen, kan volgens het OMT komen te vervallen. Het OMT pleit er wel voor dat leerlingen zich laten testen bij klachten. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maakt vanavond in een nieuwe persconferentie bekend wat er met de huidige coronaregels gebeurt.

Ster advertentie
Ster advertentie