Up 2 Date

Meer dan 100 mensen opgepakt in Iran voor vergiftiging schoolmeisjes

foto: AFP | Protest voor Iraanse vrouwenrechten in New York
  1. Newschevron right
  2. Meer dan 100 mensen opgepakt in Iran voor vergiftiging schoolmeisjes

In Iran zijn meer dan 100 mensen gearresteerd in verband met de vergiftiging van duizenden schoolmeisjes. Sinds eind november werden op verschillende meisjesscholen door het hele land leerlingen opgenomen met klachten zoals ademhalingsproblemen en duizeligheid. Volgens het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de verdachten in verschillende steden "geïdentificeerd, gearresteerd en onderzocht".

'Vijandelijke motieven en baldadigheid'

Aan IRNA, het persbureau van de Islamitische Republiek, laat het ministerie weten dat onder de gearresteerden onder meer personen zitten "met vijandige motieven, die angst proberen te zaaien onder mensen, scholen willen sluiten en pessimisme willen creëren richting het Islamitische establishment". Verder gaat het volgens het ministerie om mensen die "uit baldadigheid en avontuur onschadelijke en stinkende middelen hebben gebruikt om klaslokalen te ontruimen". Zij hebben een waarschuwing gehad en blijven in onderzoek.

Er wordt momenteel onderzocht of er mogelijke banden zijn tussen gearresteerden en terroristische organisaties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gas via luchtventilatiesysteem

De vergiftigingen van schoolmeisjes vonden plaats doordat er giftig gas werd verspreid via luchtventilatiesystemen. Leerlingen werden daardoor na het ruiken van een vreemde geur plotseling ziek en moesten in veel gevallen naar het ziekenhuis. Waar er in de media berichten zijn over zeker 5000 slachtoffers op meer dan 100 scholen, met name in de provincie Qom, houden autoriteiten vast aan 1000 getroffen leerlingen op 50 scholen. Volgens het ministerie is het aantal vergiftigingen de afgelopen dagen afgenomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wraakactie overheid?

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten hebben Iran opgeroepen om de vergiftigingen uitgebreid te onderzoeken en de daders te straffen. Veel mensen, onder wie activisten, medici, leraren en boze ouders, denken echter dat de overheid zelf iets te maken heeft met de vergiftigingen en dat het gaat om een 'wraakactie' voor de protesten tegen de regering die de afgelopen periode in Iran plaatsvonden. Daarin speelden (school)meisjes namelijk een aanwezige rol.

Zo gingen er veel beelden rond van meisjes die hun hoofddoeken afdeden en in de klas hun middelvinger opstaken naar portretten van de Iraanse leider. "Dit (de vergiftigingen, red.) gebeurt met instemming van het regime en is een manier om de protestbeweging te onderdrukken", zei de Iraanse moeder Roya onlangs tegen NOS. Een andere mogelijkheid waarmee rekening wordt gehouden, is dat het gaat om zelfstandige fundamentalisten die steun denken te krijgen van de regering.

Meer over de situatie in Iran

Sinds de 22-jarige Mahsa Jina Amini in september om het leven kwam nadat ze op gewelddadige wijze werd opgepakt door de zedenpolitie in Teheran, vinden er grote protesten plaats in Iran. Mensen protesteren massaal tegen het regime. De autoriteiten treden daar hard tegen op: mensenrechtenorganisaties meldden al vele arrestaties, gewonden en doden en er wordt gevreesd voor duizenden executies. Meer artikelen over de situatie in Iran vind je op FunX.nl/Iran.

Ster advertentie
Ster advertentie