Up 2 Date

Floortje Dessing keerde terug naar de vreselijke situatie in Jemen

foto: YouTube: Rode Kruis
  1. Newschevron right
  2. Floortje Dessing keerde terug naar de vreselijke situatie in Jemen

Floortje Dessing reisde twee jaar geleden voor haar programma Floortje naar het Einde van de Wereld naar Jemen, een land dat al zeker twee jaar te maken heeft met een vreselijke humanitaire crisis. Ze kwam midden in de 'vergeten oorlog' terecht en moest zich een paar dagen schuilhouden in een schuilkelder. Deze angstige ervaring weerhield de presentatrice er niet van om opnieuw naar het land te gaan. Vorige week bezocht ze met het Rode Kruis het noorden van jemen, een regio die voor buitenlanders bijna niet toegankelijk is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aandacht voor de oorlog

Haar vrienden adviseerden haar sterk om niet terug te gaan, maar Floortje voelde toch de drang om terug te keren naar het gevaarlijke land. In een verklaring liet ze weten waarom: "Weet je, ik kan niks aan die oorlog doen. Ik lees de berichten in de krant. Wat ik wel kan doen, is er een verhaal over maken om aandacht te vragen voor die zaak. In sommige delen is het sinds de laatste keer iets beter geworden. In het zuiden zie je wat meer handel. Maar het land is nog steeds in oorlog."

Ondervoede kinderen

In het noorden van Jemen leeft 80 procent van de bevolking. Daar wordt nog steeds veel gevochten. "Daar wordt het meest geleden en daarom wilde ik daarheen", aldus Floortje. Voor Floortje terug naar het Einde van de Wereld maakte ze daar opnames in een kinderziekenhuis. Daar werd ze geconfronteerd met heftige taferelen. "Dan zie je een kind van 4 maanden dat eruit ziet of het 2 weken oud is. Die moeders kunnen geen borstvoeding geven. Hun lijven werken niet meer goed. Daarom is die hulp van het Rode Kruis nodig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hongersnood

Hoewel er de afgelopen tijd langzaam meer aandacht voor de situatie in Jemen is gekomen, is de situatie nog niet heel veel beter. De burgeroorlog is nog steeds gaande en de bevolking is daar het grootste slachtoffer van. Het aantal mensen met honger is het afgelopen jaar met 45 procent gestegen. Voedsel is in Jemen superduur geworden, omdat er maar weinig het land binnenkomt. Momenteel zijn daardoor zo'n 3,2 miljoen vrouwen en kinderen ondervoed. In totaal hebben 16 miljoen Jemenieten weinig tot niks te eten.

Het Rode Kruis heeft vorige week Giro 6868 geopend om geld in te zamelen voor de dreigende hongersnood in Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Zambia.

Ster advertentie
Ster advertentie