Naar homepage
Up 2 Date

Bijna kwart Nederlandse jongeren is bang om auto te rijden

bron: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Bijna kwart Nederlandse jongeren is bang om auto te rijden

Krijg jij het alleen al bij de gedachte dat je achter het stuur moet kruipen benauwd? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van Diks Verzekeringen blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren last heeft van rijangst.


Jonge automobilisten

Het onderzoek werd gedaan onder 1108 automobilisten van verschillende leeftijden. Van alle ondervraagden gaf tien procent aan te kampen met rijangst. Onder jonge automobilisten lag dit percentage aanzienlijk hoger. Van alle jongeren tussen de 18 en 29 gaf maar liefst 23 procent aan bang te zijn om auto te rijden.

De rijangst onder jongeren heeft verschillende oorzaken. Een daarvan is het gebrek aan ervaring. Van de jongeren geeft dan ook 38 procent aan bang te zijn om schade te maken. “Ik begrijp dat het extra spannend is om achter het stuur te kruipen als je je pas net je rijbewijs hebt”, zegt Marc Diks van Diks Verzekeringen. “Het lijkt er overigens niet op dat die extra spanning gegrond is. Uit onze gegevens blijkt namelijk dat dertigers het vaakst betrokken zijn bij schade, gevolgd door bestuurders in de vijftig. Waar jongeren dus best wat meer mogen ontspannen achter het stuur, kunnen ervaren automobilisten juist iets scherper zijn.”

Een andere reden is het gebrek aan vertrouwen in andere weggebruikers. Van alle ondervraagden gaf maar liefst een op drie aan de medeweggebruikers te wantrouwen.

RIJANGST

De 26-jarige Hakima vertelde eerder aan FunX hoe het is om last te hebben van rijangst. Haar angst voor autorijden ontstond toen ze alleen nog maar aan het lessen was. Haar rijinstructeur gebruikte namelijk vaak grove taal als hij iets aan te merken had. Zo zei hij voorafgaand aan een examen: “Ik zie het al, dit gaat ‘m niet worden vandaag. Met die kut kijktechnieken van je ga je het nooit redden."

Rijangst heeft een grote invloed op haar dagelijks leven. Ze kocht een auto omdat ze dacht dat het haar angst zou verhelpen, maar dat gebeurde helaas niet. “Ik krijg altijd een paniekerig gevoel die mijn hele lichaam overneemt als ik achter het stuur stap. Het is zo erg dat ik niet eens naar mijn werk durf te rijden ondanks dat ik een auto heb. Ik kies er dan liever voor om enorm vroeg op te staan en met het ov te reizen. Ook als ik boodschappen moet doen, sjouw ik die loodzware tassen liever lopend naar huis. Dat terwijl ik binnen twee minuten thuis zou zijn met de auto en al dat sjouwen zou besparen.”

Ster advertentie
Ster advertentie