Up 2 Date

Er komt waarschijnlijk geen renteverhoging op studieleningen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Er komt waarschijnlijk geen renteverhoging op studieleningen

Goed nieuws voor alle studenten en aankomende studenten. Er komt hoogstwaarschijnlijk geen renteverhoging op studieleningen. Het kabinetsplan kan namelijk op weinig steun rekenen in de Eerste Kamer.

stemmen

De Eerste Kamer stemt volgende week over de plannen van het kabinet om per 2020 de rente op studieleningen te verhogen. In eerste instantie was een meerderheid van de Eerste Kamer voor het kabinetsplan, maar daar is verandering in gekomen doordat de VVD senator Duther uit de fractie heeft gezet. Zij vormt nu een eenmansfractie en aangezien zij geen voorstander van het wetsvoorstel is, is er geen meerderheid meer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Staatskas

De plannen voor de renteverhoging op studieleningen waren sowieso al omstreden. De opbrengsten van de renteverhoging worden niet direct in het onderwijs gestoken, maar verdwijnen in de staatskas. Volgens het kabinet zou de maatregel nodig zijn voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën, maar volgens de senatoren zou dat geen goed argument zijn. Het zou de staatskas namelijk pas in 2060 een bedrag van 226 miljoen euro opleveren.

Brieven

Jongerenorganisaties hebben zich de afgelopen weken flink ingezet tegen het wetsvoorstel. Zo schreven de studentenorganisaties ISO en LAKS brieven naar alle 75 senatoren van de Eerste Kamer. Ze hoopten daarmee dat de Eerste Kamer het plan zou wegstemmen, zodat het niet 'nog lastiger gemaakt wordt' voor middelbare scholieren die in 2020 willen gaan studeren.

In de brieven beschrijven ze waar de aankomende studenten allemaal mee te maken zullen krijgen: hoge kamerhuur, dalende koopkracht en dan ook nog eens een dure lening. Volgens de organisaties zullen lenende studenten door de verhoging te maken krijgen met gemiddeld 5000 euro extra schuld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie