Up 2 Date

Amsterdam is aantrekkelijkste grote stad om in te wonen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam is aantrekkelijkste grote stad om in te wonen

Amsterdammers mogen zichzelf wederom een schouderklopje geven. Net als vorig jaar is Amsterdam de aantrekkelijkste stad in Nederland om in te wonen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Atlas voor gemeenten van onderzoeksbureau Atlas Research.

Groen en blauw

In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland beoordeeld op allerlei verschillende factoren die ervoor zorgen dat mensen ergens fijn wonen. Zo wordt er gekeken naar werkgelegenheid, het aanbod qua scholen, woningprijzen en culturele voorzieningen. Hoewel Amsterdam net als vorig jaar de overall-winnaar is, staan andere grote gemeenten op andere gebieden op nummer 1. Zo is Arnhem de aantrekkelijkste gemeente als er alleen gekeken wordt naar groen en blauw (parken, bomen, grachten en plassen). "Wat mensen vooral waarderen, is het hebben van een prettig uitzicht; ze willen op korte afstand van hun huis kunnen wandelen in een park, en een picknick kunnen houden met de kinderen", aldus onderzoeker Marten Middeldorp tegen NRC.

Oss minst aantrekkelijk

Ook Zwolle, Velsen, Bergen op Zoom en Alkmaar scoren hoog op het gebied van groen en blauw. De minst aantrekkelijke stad is Oss. De Brabantse gemeente scoort qua groen en blauw 6 procentpunten minder dan de gemiddelde grote stad in Nederland. Voor Oss is er dus werk aan de winkel op dat vlak, maar volgens Middeldorp vinden de meeste Nederlanders de kwaliteit van groen en blauw belangrijker dan de hoeveelheid. "Mensen zijn bereid gemiddeld 2 procent meer te betalen voor een woning in een wijk waar tien extra bedreigde soorten per vierkante kilometer voorkomen. Gemeenten kunnen beter nadenken over welk soort natuur ze willen dan lukraak een groenstrookje aanleggen."

Amsterdam veruit de aantrekkelijkste

Hoewel mooie parken en grachten belangrijk zijn, vindt de gemiddelde Nederlander werkgelegenheid, culturele voorzieningen, veiligheid, horeca en universiteiten het belangrijkst. Op die gebieden scoort Amsterdam veruit het beste. In de top tien staan onder andere Leiden, Utrecht, Den Haag, Delft en Rotterdam. Onderaan de lijst bungelt voor de zoveelste keer de stad Emmen. "Wij zeggen niet dat je in Emmen niet prettig kunt wonen. Er is veel groen en een mooie dierentuin en het is er betrekkelijk veilig. Maar er zijn weinig banen en voorzieningen. Ook het culinaire aanbod is er mager. Dat zijn allemaal zaken die de gemiddelde Nederlander aantrekkelijk vindt", zegt Middeldorp.

'Onaantrekkelijke' factoren

Hoewel de Atlas voor gemeenten ranglijsten met scores op aantrekkelijkheid bevat, zijn sommige factoren ook minder aantrekkelijk. Zo staat Rotterdam bijvoorbeeld met stipt op 1 als er alleen gekeken wordt naar het aandeel mensen onder de armoedegrens en is de ervaren onveiligheid in Roosendaal het hoogst.

Ster advertentie
Ster advertentie