Up 2 Date

Rechtszaak tegen Powned om beledigend artikel dood Syrische vluchteling?

  1. Newschevron right
  2. Rechtszaak tegen Powned om beledigend artikel dood Syrische vluchteling?

Advocaat Gerard Spong vindt dat er een rechtszaak tegen Powned moet worden aangespannen. Dat zei hij gisteravond aan tafel bij Jinek. De omstreden omroep heeft namelijk een artikel online geplaatst waarin volgens Spong Syrische vluchtelingen worden beledigd.

Maandag ging een nieuwsbericht uit dat een 16-jarige Syrische jongen was verdronken in een buitenzwembad in Venlo. Powned heeft dit nieuws op deze manier opgepakt:

"Een zestienjarige Syriër heeft bezoekers van het Buitenbad Groot Venlo gisteren een vervelende dag bezorgd. De jongen, die niet kon zwemmen, besloot ondanks zijn gebrek aan zwemvaardigheden (en herhaaldelijke waarschuwingen van zwembadmedewerkers) toch het zwembad in te duiken. Dat bleek direct zijn laatste sprong in het diepe."

terugtrekken

Niet alleen Spong heeft er bezwaar mee, maar ook acteur Tariq Kasim. Voor een satirische Powned-serie speelde hij een Syrische vluchteling die dolgraag Nederlander wilde worden. Hij zei bij Jinek aan tafel dat hij het artikel walgelijk vindt en niks meer te maken wil hebben met Powned.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

strafbaar?

Powned-directeur Dominque Weesie heeft zijn excuses aangeboden en het artikel offline gehaald, maar volgens Spong is dat onvoldoende. "Het strafbare zit er toch in, omdat het een belediging is naar een groep mensen vanwege hun ras. Het gaat hier over een Syrische vluchteling waarbij in de eerste zin al wordt gezegd dat hij mensen een vervelende dag heeft bezorgd. Je kwetst hiermee een bepaalde groep en zet ze als dom neer. Dit valt onder strafrecht. Je moet het zien in de context waarin het gezegd en geschreven wordt. Dat is bepalend."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie