Up 2 Date

Ruime meerderheid Zwitsers wil dat koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Ruime meerderheid Zwitsers wil dat koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen

Meer dan de helft van de Zwitserse kiezers wil dat mensen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Dit meldt de Zwitserse publieke omroep SRF. Verdrietig genoeg wordt Zwitserland pas het dertigste land ter wereld waar dit mogelijk is.

Geregistreerd partnerschap

Maar liefst 64 procent stemde voor. In Zwitserland is het namelijk zo dat je een geregistreerd partnerschap mag sluiten met iemand van hetzelfde geslacht, maar dat brengt niet dezelfde rechten met zich mee als een huwelijk. Als het voorstel wordt goedgekeurd, krijgen koppels van hetzelfde geslacht de mogelijkheid om kinderen te adopteren. Ook kunnen mensen met een baarmoeder kinderen krijgen via spermadonatie.

Referendum

In december keurde het parlement een wet goed die het huwelijk openstelt voor koppels van hetzelfde geslacht. Tegenstanders waren het daar niet mee eens en verzamelden de 50.000 handtekeningen die nodig zijn om een referendum af te dwingen.

Het is nog onduidelijk wanneer de eerste stellen in Zwitserland kunnen trouwen. Het kan nog maanden duren omdat de wet nog officieel moet worden ingevoerd.

Ster advertentie
Ster advertentie