FunX

Elif over huwelijksdwang: "Veel mensen denken dat dit niet in Nederland speelt"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Elif over huwelijksdwang: "Veel mensen denken dat dit niet in Nederland speelt"

Elk jaar vertrekken er honderden jongeren onder valse voorwendselen met hun ouders op zomervakantie om vervolgens nooit meer terug te komen, omdat ze worden uitgehuwelijkt. Veel mensen denken dat dit niet in Nederland speelt, maar helaas gebeurt dat wel. Elif zocht het uit voor de Alicante-podcast en vertelt erover in Start met Fernando.

Elif over huwelijksdwang: "Veel mensen denken dat dit niet in Nederland speelt"

Huwelijksdwang

Elif sprak onder anderen met Nadia, een slachtoffer van huwelijksdwang. Zij zou met haar ouders op vakantie gaan naar het land van hun herkomst om daar een jongen te leren kennen. Omdat het hier in Nederland niet goed met haar ging - ze werd gepest op school - klonk een vakantie haar wel goed in de oren.

Bij aankomst op het vliegveld werd Nadia, die toen nog maar 16 was, door haar ouders verteld dat ze graag wilden dat ze zou trouwen met de jongen die ze zou ontmoeten. Hij stond haar al op het vliegveld op te wachten met een bosje bloemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bruiloft

Na een maand van voorbereidingen vond de bruiloft plaats. Tijdens de huwelijksnacht werd er van haar verwacht dat ze met haar partner naar bed zou gaan om te bewijzen dat ze maagd was. Omdat ze dat niet wilde en elke aanraking weigerde, werden er meteen roddels verspreid dat ze geen maagd meer zou zijn. Uiteindelijk besloot ze met hem naar bed te gaan en raakte ze vrij snel zwanger.

Dochter

Het leven bij haar schoonfamilie was voor Nadia niet fijn. Er waren veel regels en ze had weinig vrijheid. Ook over haar eigen dochter had ze weinig zeggenschap. Daarom besloot ze na een jaar met haar dochter naar Nederland te vluchten. Ze zou een visum aanvragen zodat haar partner naar Nederland kon komen. Toen dat niet lukte, besloot ze uiteindelijk alsnog in Nederland te blijven.

Omdat haar schoonfamilie en partner het kindje graag wilden zien, nam Nadia's moeder die mee naar hun toe. Eenmaal daar aangekomen werd het kind afgepakt en Nadia's moeder teruggestuurd naar Nederland. Dat is nu drie jaar geleden en Nadia heeft haar dochter sindsdien niet meer gezien.

Signalen

Elif benadrukt dat het belangrijk is om goed op je omgeving te letten en op signalen die kunnen duiden op huwelijksdwang. De signalen waar je op kan letten zijn: gedragsverandering, ouders die opeens veel strikter zijn en lange familie bezoeken waar iemand tegenop ziet. "Mocht je signalen herkennen, trek dan aan de bel", vertelt Elif. "Als dit in Nederland al kan worden opgespoord, dan kan er meer worden gedaan dan als iemand al in het buitenland is en al is getrouwd. Dan kan Nederland minder doen."

Ster advertentie
Ster advertentie