Up 2 Date

17-jarige verdacht van doodschieten demonstranten in Kenosha

foto: Twitter: @RichieMcGinniss
  1. Newschevron right
  2. 17-jarige verdacht van doodschieten demonstranten in Kenosha

Nadat de 29-jarige Jacob Blake afgelopen zondag meerdere malen in zijn rug werd geschoten door de politie, ontstond er veel onrust in het Amerikaanse Kenosha. Op de nacht van dinsdag op woensdag werden zelfs twee mensen doodgeschoten tijdens de protesten. Daarvoor is inmiddels de 17-jarige Kyle Rittenhouse opgepakt.

Geobsedeerd

Rittenhouse is volgens verschillende media geobsedeerd door de politie en een aanhanger van president Donald Trump. Daarnaast beschouwt hij zichzelf als lid van een burgermilitiegroep. Die bestaat uit een groep witte mannen die plunderaars wil afschrikken met zware wapens. Rittenhouse werd die nacht nog geïnterviewd door een lokale journalist. Daaraan vertelde Rittenhouse dat het hun taak is om bedrijven te beschermen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politie bedankt gewapende burgers

Politieagent David Beth liet in een persconferentie weten tegen de gewapende burgermilities te zijn. Maar op beelden die The Rundown Live deelde, is te zien hoe agenten diezelfde milities bedanken voor hun medewerking. Ze bieden zelfs water aan aan de gewapende burgers. Ook Rittenhouse is te zien in de video. "We waarderen jullie, echt waar", klinkt er uit de intercom van een gepantserde politiewagen.

Confrontatie

Het incident waarbij Rittenhouse uiteindelijk twee mensen doodschoot, begon op de parkeerplaats van een benzinepomp. Daar kwam het tot een confrontatie met een ongewapende demonstrant die achter Rittenhouse aanzat. Rittenhouse schoot de man uiteindelijk door het hoofd en ging er vandoor.

In een van de video's is te zien hoe omstanders achter de schutter aanrennen nadat hij het eerste slachtoffer door het hoofd heeft geschoten."Die kerel heeft iemand neergeschoten", roept een iemand. Verschillende omstanders proberen Rittenhouse hardhandig te ontwapenen, waarna hij op de grond valt en nogmaals het vuur opent. Daarbij raakt hij nog eens twee personen, waarvan een komt te overlijden.

Op de beelden is te zien hoe Rittenhouse nog met zijn handen in de lucht langs de politie loopt die hem niet oppakt. Uiteindelijk werd hij woensdag gearresteerd in zijn thuisstaat Illinois.

Waarschuwing, de video hieronder bevat schokkende beelden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie