Up 2 Date

Iraanse staatstelevisie onderbroken door hackers

foto: Twitter
  1. Newschevron right
  2. Iraanse staatstelevisie onderbroken door hackers

Een nieuwsuitzending van de Iraanse staatstelevisie is zaterdagavond kort gehackt door tegenstanders van het regime. Op het scherm verscheen plotseling een Anonymous-masker en een foto van leider Ali Khamenei die wordt omringd door vlammen. Op de achtergrond klonk de tekst: "Vrouwen, leven, vrijheid."

Foto's van vermoorde vrouwen

De zeldzame onderbreking op de staatstelevisie gebeurde rond 18.00 uur lokale tijd. Naast een foto van Khamenei - waarin ook het vizier op zijn hoofd werd gericht - verschenen er foto's van Jina 'Mahsa' Amini en andere vrouwen die zijn gedood bij protesten in beeld. Daar stonden teksten bij als "doe mee en sta op" en "onze jeugd".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Adalat Ali

De actie is opgeëist door een groep die zichzelf 'Adalat Ali' noemt, wat 'Ali’s gerechtigheid' betekent. De onderbreking van de staatstelevisie volgt na weken van protesten naar aanleiding van de dood van Amini. Eerder deze week werd ook bekend dat de Iraanse tieners Nika Shakarami en Sarina Esmailzadeh zijn gedood door de Iraanse politie.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie