Up 2 Date

Van der Weijden zwemt 163 kilometer voor kankeronderzoek

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Van der Weijden zwemt 163 kilometer voor kankeronderzoek

Zwemmer Maarten van der Weijden dook zaterdagochtend de Friese wateren in met een groot doel: in drie dagen en twee nachten de Elfstedentocht zwemmend afleggen. Waarom hij dat deed? Hij wilde zoveel mogelijk geld ophalen voor het onderzoek naar kanker.

Zijn doel was om 200 kilometer te zwemmen, maar hij moest uiteindelijk iets voor Dokkum de tocht op advies van zijn arts beëindigen. Wel heeft de topzwemmer een waanzinnige afstand van 163 kilometer weten te zwemmen.

Zware tocht

Na ruim twee dagen non-stop zwemmen, ondervond de Olympisch kampioen het als een haast onmogelijk zware tocht. ''Ik heb een pittige nacht gehad. Ik ben nu vanuit Bartlehiem onderweg naar Dokkum. Ik hoop dat ik het ga halen, maar zal in ieder geval mijn stinkende best doen. In Leeuwarden is de mooie afsluiting om 7 uur en daar wil ik graag bij zijn'', liet hij aan Metro weten voordat hij zijn tocht vroegtijdig moest stoppen.

Onderzoek

De sportman werd onderzocht, omdat hij last had van misselijkheid en daardoor geen medicijnen binnen kon houden. ''Het zoutgehalte in zijn lichaam was te laag om verder te gaan. Ook viel hij in het water in slaap'', lieten zijn begeleiders weten.

Heldenprestatie

Het doet niets af aan de heldenprestatie die hij de voorbije dagen heeft geleverd. Na 55 uur zwemmen heeft hij er handen en voeten aan overgehouden waar je 'U' tegen zegt. Er zijn overigens geen medische problemen die niet kunnen worden opgelost.

ANP

ANP

FunX besteedt aandacht

Ook FunX vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor het kankeronderzoek en zet zich daarom in voor het KWF. Daarbij richten zij zich specifiek op jongeren. Jongeren vormen niet de grootste groep patiënten, maar ook voor hen betekent het dat hun leven compleet overhoop wordt gegooid. Gedurende een jaar zal FunX op verschillende manieren aandacht besteden aan deze verschrikkelijke ziekte. Hoe precies? Fernando, Ouassima, Lauwtje, Hansie en RBDjan trainen voor de Dam tot Damloop die op 23 september van start zal gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie