Up 2 Date

Brandwondencentra waarschuwen voor ernstige wonden door lachgas

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Brandwondencentra waarschuwen voor ernstige wonden door lachgas

Als je niet uitkijkt, ga je nog huilen van lachgas. Brandwondencentra waarschuwen voor ernstig letsel bij het gebruik ervan. Het gaat om vrieswonden waarvan het effect minstens zo erg is als bij brandwonden. De afgelopen drie weken zijn veertien personen in het ziekenhuis opgenomen met vrieswonden aan de binnenkant van hun bovenbenen. Dat komt door het gebruiken van een ijskoude lachgastank die tussen de benen wordt geklemd terwijl de ballonnen worden gevuld met lachgas. Deze lachgastanks - met een inhoud van tien liter - worden steeds vaker gebruikt in plaats van de kleinere slagroompatronen.

zorgelijk

De vrieswonden wordt ook wel koudeletsels genoemd. Omdat het aantal patiƫnten dat hiermee te maken krijgt toeneemt, maken brandwondencentra zich steeds meer zorgen.

zonder dat je het doorhebt

De kans is heel groot dat je het niet eens doorhebt op het moment dat je jezelf verwondt met lachgas. De partydrug zorgt namelijk voor een roes, waardoor je pijngrens omhoog gaat en je het dus niet meteen voelt. Aan de NOS laat brandwondenarts Ymke Lucas weten dat veel gebruikers er pas een dag later achterkomen dat ze tweede- of derdegraads vrieswonden hebben.

"We willen het vroeg onder de aandacht brengen nu het festivalseizoen begint en het lachgasgebruik weer toeneemt. Je kunt er ernstige littekens aan overhouden."

Ster advertentie
Ster advertentie