Up 2 Date

Dit is de wereld achter je lachgasballon

  1. Newschevron right
  2. Dit is de wereld achter je lachgasballon

De verkoop van lachgastanks neemt toe, volgens een onderzoek van NOS op 3. Het zouden vooral festivals, kroegen en shisha-lounges zijn die de tanks afnemen bij de tussenhandelaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grote handelaren leveren niet

In lachgas handelen is sinds 2016 legaal, maar grote Nederlandse fabrikanten leveren vaak niet direct aan de partyscene. Dat is onder andere op advies van de Vereniging van Fabrikanten van Industriƫle Gassen en omdat ze niet geassocieerd willen worden met die scene. Zo zegt Marcel de Groote van Westfalen Gassen tegen de NOS: "Het is gevaarlijk als je het te veel doet en wij hebben niet in de hand hoe mensen het gebruiken."

China

Doordat de grote Nederlandse fabrikanten niet direct leveren, halen handelaren in de partyscene het lachgas uit het buitenland. Een groot deel komt volgens de NOS uit China.

Slim trucje

Handelaar Leon Riemers vertelt in het artikel van NOS op 3 hoe hij met een slim trucje zijn lachgas bij Nederlandse fabrieken wist te kopen dankzij een automobiel-bedrijf: "Ik deed alsof we lachgas gebruikten om mee te racen. Dat deed iedereen toen. Tot ik erachter kwam dat er verschillende soorten lachgas zijn en technisch lachgas niet voor consumptie bedoeld is." Leon haalt zijn lachgas tegenwoordig uit Turkije.

Keurmerk

Doordat handelaren er moeilijk aan komen, houden meer en meer zich niet aan de regels. Zo zouden er steeds meer gastanks zijn die niet voldoen aan de veiligheidseisen. De oplossing? Een keurmerk voor lachgas in de partyscene, zodat je weet of het veilig is voor gebruik. Staatssecretaris laat echter weten dat hij daar niets in ziet, omdat het een verkeerd signaal zou afgeven.

Ster advertentie
Ster advertentie