FunX Utrecht

Er komt een officieel onderzoek naar lachgas

  1. Newschevron right
  2. Er komt een officieel onderzoek naar lachgas

Donderdag 14 juli dook FunX in een speciale thema-uitzending in de wereld van lachgas. In deze radiospecial bleek dat er eigenlijk nog maar weinig over lachgas bekend is. Naar aanleiding hiervan kondigde Tweede Kamerlid Marith Volp aan om hier een onderzoek naar te willen starten. Rutger belde haar vandaag om te kijken wat de status hiervan is.

meer dan een partydrug

In de FunX Lachgas Radiospecial zocht Rutger samen met FunX reporter Laila uit waar, wanneer en waarom jongeren lachgas gebruiken. Laila ging bij jongeren thuis, op festivals en in clubs langs om op zoek te gaan naar antwoorden. Zij kwam erachter dat lachgas niet alleen een partydrug is, maar dat er ook veel thuis gebruikt wordt. Ook uit de enquete van FunX.nl bleek dat de grootste groep jongeren de drug thuis gebruikt. Daarnaast bleek dat 1 op de 10 jongeren het wekelijks gebruikt. De meeste gebruikers nemen twee tot tien ampullen per keer, met enkele uitschieters naar boven de 100.

confrontatie

Tweede Kamerlid Marith Volp vertelde naar aanleiding van de FunX Lachgas Radiospecial dat ze in september direct wil starten met een onderzoek naar lachgas. Ze gaf toe dat in Den Haag nog te weinig kennis over lachgas is.

onderzoek

Inmiddels is september voorbij en is het alweer half oktober. Daarom belde Rutger opnieuw met Marith Volp om te kijken hoe het met het onderzoek staat. In het interview gaf ze aan dat er officieel een onderzoek zal komen.

"Na de zomer hebben we een overleg gehad over verslaving. Toen heb ik aangekaart bij de Staatssecretaris van Volksgezondheid dat ik zorgen had over lachgas. Hij heeft toen gezegd dat dat onderzoek gedaan zal worden."

Er zal onder andere onderzoek gedaan worden naar hoe jongeren lachgas gebruiken, hoeveel ze gebruiken en hoe schadelijk het is. Naar verwachting zullen de eerste resultaten begin volgend jaar beschikbaar zijn.

"Misschien onderschatten we wel een beetje hoeveel jongeren gebruiken en is het dus nog belangrijker dat we die voorlichting op orde hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie