Up 2 Date

Ali B, Oekraïne en Jeffrey Dahmer zijn trending zoekopdrachten in 2022

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ali B, Oekraïne en Jeffrey Dahmer zijn trending zoekopdrachten in 2022

Net als in de rest van de wereld wordt er ook in Nederland van alles gegoogled. Al deze zoektrends leveren aan het eind van het jaar een mooi lijstje op, genaamd Year in Search, dat Google jaarlijks in december publiceert. Uit het jaaroverzicht van 2022 valt op te maken dat Nederlanders het meest hebben gezocht naar Oekraïne.

Oekraïne

Kort voor de start van de Russische invasie van Oekraïne werd er al veel gezocht op Oekraïne. Echter, sinds het begin van de oorlog op 24 februari ging de zoekopdracht 'Oekraïne' pas echt door het dak. Volgens Google wilden Nederlanders vooral het laatste nieuws over de oorlog weten en meer informatie over de situatie rond vluchtelingen.

The Voice

In de top 10 trending zoekopdrachten staan ook Jeroen Rietbergen en Ali B, op respectievelijk plek 2 en 4. Beide mannen raakten eerder dit jaar in opspraak nadat BOOS een aflevering maakte over seksueel grensoverschrijdend gedrag rond het tv-programma The Voice of Holland.

Corona

Hoewel alle coronamaatregelen al bijna een jaar zijn komen te vervallen, zijn er alsnog twee corona-gerelateerde zoekopdrachten te vinden in de top 10. Zo staat de zoekopdracht 'testen voor toegang' op 5, terwijl de 'quarantaineregels' de hekkensluiter is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jeffrey Dahmer

Naast algemene zoektrends heeft Google ook zoekopdrachten ingedeeld in verschillende categorieën. In de top vijf van de categorie TV, Series en Films zijn bijvoorbeeld BOOS, Stranger Things en Dahmer te vinden. Nederlanders waren dit jaar meer dan ooit geïnteresseerd in de Amerikaanse seriemoordenaar Jeffrey Dahmer nadat Netflix een serie over hem maakte. Mensen waren voornamelijk geïnteresseerd in zijn slachtoffers en de hoofdrolspeler van Dahmer.

Controverse

Ook de categorie Muziek levert noemenswaardige zoekresultaten op. Zo zijn in de top 10 niet alleen Ali B en Jeroen Rietbergen te vinden, maar ook Lil Kleine, Glennis Grace en Will Smith. Wat opvalt is dat alle personen in de top 6 van de categorie dit jaar verwikkeld waren in controverse.

Ster advertentie
Ster advertentie