Up 2 Date

Nederland mag van het Gerechtshof geen F-35 onderdelen meer exporteren naar Israël, Staat stapt naar de Hoge Raad

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland mag van het Gerechtshof geen F-35 onderdelen meer exporteren naar Israël, Staat stapt naar de Hoge Raad

Nederland mag van het Gerechtshof geen F-35 onderdelen meer leveren aan Israël. De rechter besloot in hoger beroep dat Nederland moet stoppen met het sturen van deze onderdelen. Dat is een verassend vonnis. Eerder werden deze organisaties niet in het gelijk gesteld door de rechtbank.

Uitspraak

Het is een grote overwinning voor Oxfam Novib, PAX, The Rights Forum en elke andere organisatie of persoon die fel tegen het Israëlische geweld is. Deze organisaties daagden de Nederlandse staat voor de rechter voor het leveren van F-35 onderdelen aan Israël. Volgens de organisaties werd het oorlogsrecht geschonden met de leveringen van de gevechtsvliegtuigonderdelen. Tevens zijn de organisaties van mening dat het geweld van Israël een collectieve bestraffing is op het Palestijnse volk.

Hard signaal

Oxfam Novib directeur Michiel Servaes, zegt de uitspraak “ongelofelijk” te vinden. “De rechter steunde alles wat we in hadden gebracht. Ik ben heel blij en trots op deze rechtelijke uitspraak.” Michiel Servaes hoopt dat deze uitspraak een “hard signaal” zal zijn naar alle mensen die het Israëlische geweld steunen en faciliteren. Ook zegt Servaes te hopen dat deze uitspraak het leed van de Palestijnen een klein beetje zal verzachten in deze “donkere tijden”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verrassend

Volgens RTL-verslaggever Rik Konijnenbelt is de uitspraak van het Gerechtshof verrassend. "Het staat haaks op de eerdere uitspraak van de rechters, bij wie de zaak in december diende. Nu hebben de partijen die in hoger beroep zijn gegaan op alle punten gewonnen."

In de uitspraak staat dat “het hof de Staat beveelt om binnen 7 dagen een eind te maken aan de verdere uitvoer van F-35 onderdelen naar Israël”.

F-35 onderdelen

De afgelopen tijd heeft Nederland verschillende onderdelen van het F-35 gevechtsvliegtuig gestuurd naar Israël. Mede door dit legervliegtuig is het mogelijk om het geweld tegen de Palestijnen door te zetten. De onderdelen die Nederland geleverd heeft voor het vliegtuig kunnen uiteenlopend zijn. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om een simpele vliegtuigstoel, maar het kan ook gaan om de levering van wapens die horen bij de F-35. De rechter vindt dat de leveringen verboden moeten worden omdat er te veel schade aangericht wordt met juist die wapens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cassatie

Demissionair minister van Leeuwen van Buitenlandse Handel laat weten dat De Staat in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gerechtshof. Het vonnis is dus nog niet definitief aangezien De Staat nu naar de hoogste rechter stapt. Volgens van Leeuwen zijn er "afspraken over de doorlevering met andere F-35-landen, en moet Nederland daarin een betrouwbare partner zijn". Bovendien meldt van Leeuwen op X "dat Israël de F-35 nodig om zich te verdedigen tegen dreigingen uit de regio, los van Gaza." De demissionair minister geeft aan zich wel te zullen houden aan de uitspraak in hoger beroep zolang de hoogste rechter nog geen uitspraak heeft gedaan.

Ster advertentie
Ster advertentie