Up 2 Date

MBO Raad waarschuwt voor valse mbo-diploma's

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. MBO Raad waarschuwt voor valse mbo-diploma's

De MBO Raad waarschuwt voor valse mbo-diploma's. Je kan je wel bedenken dat zo'n nepdiploma tot hele vervelende en gevaarlijke situaties kan leiden, omdat iemand niet gekwalificeerd is voor het werk dat diegene uitvoert: "Je moet er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld een niet gekwalificeerde zorgmedewerker bij patiënten fouten maakt? Of een niet gekwalificeerde elektromonteur die werk uitvoert dat levensgevaarlijke situaties oplevert," zegt Ton Heerts, de voorzitter van de MBO Raad.

Sectoren met personeelstekort

De MBO Raad krijgt steeds meer signalen van valse diploma's, met name in sectoren waarin een tekort aan personeel is: "De afgelopen maanden hebben we daarvan voorbeelden gezien in de installatietechniek en de zorg," zegt Heerts. De valse diploma's blijken open en bloot te koop via websites en zijn volgens Heerts bijna niet te onderscheiden van de echte: "Papier, logo, alles lijkt te kloppen. Dat maakt het zo lastig."

Vervalsingen

De waarschuwing van de MBO Raad komt na meldingen van scholen: "Zij vertellen vaker benaderd te worden door werkgevers die de juistheid van een diploma willen laten checken. En er dan samen met de school achter komen dat het een vervalsing is. Iemand heeft bijvoorbeeld nooit op de betreffende school gezeten. Of heeft er wel gezeten maar een heel andere opleiding gedaan dan waarvoor hij of zij een diploma aan de werkgever laat zien."

Wat kan je doen?

"Dat we nu naar buiten treden hiermee is, omdat de scholen de werkgevers vaak niet kunnen helpen," zegt Ton Heerts. De MBO-raad wijst daarom op het bestaan van het diplomaregister van DUO en zegt dat een nieuwe werknemer daar een digitaal uittreksel van zou moeten laten zien. Bij een nep-diploma adviseren ze de werkgever om samen met de school die in het diploma staat, aangifte te doen van valsheid in geschrifte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie