Up 2 Date

Nederlander Aydin C. in Canada schuldig bevonden aan afpersing Amanda Todd

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Nederlander Aydin C. in Canada schuldig bevonden aan afpersing Amanda Todd

De 44-jarige Nederlander Aydin C. is door een jury in Canada schuldig bevonden aan het afpersen van de Canadese Amanda Todd. Het destijds vijftienjarige meisje beroofde zichzelf in 2012 van het leven na door Aydin te zijn afgeperst met naaktfoto's die ze hem had gestuurd.

Afpersing

De jury heeft Aydin schuldig bevonden aan afpersing, intimidatie en het bezitten en verspreiden van kinderporno. Maar liefst drie jaar lang zou hij het meisje online hebben lastiggevallen. De man stond niet terecht voor de dood van Amanda.

Amanda Todd-zaak

De Amanda Todd-zaak werd wereldnieuws doordat Amanda haar verhaal deelde via YouTube. In een video legde ze met behulp van kaarten met tekst uit hoe ze jarenlang door Aydin werd afgeperst. Die video is inmiddels bijna 15 miljoen keer bekeken. Na haar dood werd Amanda het gezicht van sextortion, een vorm van chantage waarbij een afperser dreigt iemands naaktbeelden online te zetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Al eerder veroordeeld

Aydin werd in 2018 al in Nederland veroordeeld tot tien jaar en acht maanden cel voor het misbruiken van tientallen meisjes en een aantal mannen. Hij zette zijn slachtoffers aan tot het plegen van seksuele handelingen voor de camera, waarna hij ze vervolgens chanteerde en afperste. Aydin gebruikte daar volgens de jury 22 verschillende accounts op meerdere platforms voor. De zaak van Amanda Todd werd toen niet meegenomen, omdat Canada hem daarvoor zelf wilde berechten. Het is niet bekend welke straf Aydin nu krijgt, de strafmaat moet nog worden vastgesteld.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie