Up 2 Date

Amerikaanse Nathaniel (43) na protesten en uitstel alsnog geëxecuteerd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse Nathaniel (43) na protesten en uitstel alsnog geëxecuteerd

De Afro-Amerikaanse 43-jarige Nathaniel Woods werd gisteren veroordeeld tot de doodstraf voor moorden die hij niet had gepleegd. Vele mensen waren het niet eens met deze zware straf en gingen in protest. Ook Kim Kardashian en oud football-speler O.J Simpson zetten zich in tegen de executie. Deze werd kort uitgesteld, maar uiteindelijk kreeg Nathaniel gisteravond alsnog de doodstraf.

Betrokken bij moord

De reden dat Nathaniel Woods de doodstraf kreeg, is omdat hij betrokken werd verklaard bij de moord op drie politieagenten in 2004. Het misdrijf vond plaats tijdens een inval waarbij Nathaniel en een andere man, Kerry Spencer, gearresteerd werden voor drugshandel. De boel escaleerde en drie van de vier agenten overleefden het niet.

Niet de moordenaar

Maar wie heeft de agenten vermoord? Dat was niet Nathaniel Woods, maar Kerry Spencer. Hij heeft de schoten gelost en de agenten van hun leven beroofd. Spencer kreeg hiervoor de doodstraf, maar wacht nog tot deze wordt uitgevoerd. Woods heeft niet geschoten maar werd toch ter dood veroordeeld. In de Amerikaanse staat Alabama is betrokkenheid bij moord namelijk genoeg om iemand tot de doodstraf te veroordelen.

Protesten

De reden dat veel mensen het niet eens zijn met de uiteindelijke straf van Woods is dat hij volgens hen niet betrokken was bij de moorden. Spencer heeft aangegeven dat Woods op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was, aldus de Amerikaanse krant Montgomery Advertiser. Onder anderen Kim Kardashian en O.J Simpson zetten zich in tegen de executie van Woods. Kim riep in een tweet zo veel mogelijk mensen op om een petitie te tekenen. Het doel van deze petitie was het uitstellen van de doodstraf van Woods.

Uitstel gelukt

Dat uitstellen is gelukt en het Amerikaanse Hooggerechtshof gaf aan opnieuw in de zaak te duiken. Mensenrechtenadvocaat Martin Luther King lll (zoon van Martin Luther King) reageerde enthousiast op Twitter: “Fantastisch werk iedereen! Maar het is nog niet over. We moeten blijven vechten voor de zaak van Woods.” Toen kort na zijn tweet duidelijk werd dat de doodstraf van Woods alsnog op dezelfde avond zou plaatsvinden, verwijderde hij dat bericht en deelde hij een tweet van schrijver en burgerrechtenactivist Shaun King: “Oh mijn god. We zijn verpletterd. Woods krijgt over elke minuten alsnog de doodstraf.”

Ster advertentie
Ster advertentie