Up 2 Date

Buitenlandse Zaken bevestigt start evacuatie Nederlanders uit Soedan

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Buitenlandse Zaken bevestigt start evacuatie Nederlanders uit Soedan

Nederland is gestart met de evacuatie van haar burgers uit Soedan, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd. In samenwerking met andere landen wordt er gewerkt aan een internationale evacuatieoperatie. Deze evacuatie is het gevolg van de onveilige situatie in het land als gevolg van het aanhoudende conflict tussen het Soedanese leger en een paramilitaire groep.

Verklaring ministerie

Op zondagochtend hebben de Nederlanders vernomen dat ze zich gereed moeten maken voor evacuatie. ''Een team van Buitenlandse Zaken en Defensie doet z'n uiterste best om zoveel mogelijk Nederlanders zo veilig en snel mogelijk op te halen en in veiligheid te brengen'', aldus de verklaring van het ministerie.

In een bericht van de Nederlandse ambassade in Soedan is vermeld dat er Nederlandse burgers, diplomaten en medewerkers van de ambassade betrokken zijn bij de situatie. Momenteel zijn er 152 Nederlanders in Soedan, maar het is onduidelijk of allen op korte termijn het land kunnen verlaten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet zonder risico

''De evacuatie en de verplaatsing naar het verzamelpunt zijn niet zonder risico's. Daarom is de Nederlanders ook gevraagd de informatie over de evacuatie geheim te houden, omdat de operatie anders in gevaar kan komen of mogelijk zou moeten worden afgeblazen'', aldus het ministerie.

Samenwerking

Nederland werkt samen met andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland, om de evacuatie van burgers en diplomaten mogelijk te maken. Europese landen kunnen elkaar helpen door elkaars burgers en diplomaten mee te nemen, maar het is belangrijk dat de mensen het vliegveld weten te bereiken. Volgens een bron is de operatie 'risicovol' en 'zeer spannend'. In augustus 2021, tijdens de evacuatie in Afghanistan, werd Nederlanders geadviseerd om een oranje shirt of oranje sjaal te dragen, zodat ze herkenbaar zouden zijn voor Nederlandse diplomaten en militairen.

Quote

De evacuatie en de verplaatsing naar het verzamelpunt zijn niet zonder risico's.

Het ministerie

Evacuaties

Gisteren zijn de eerste evacuaties gestart in Soedan. Saudi-Arabië en de Verenigde Staten konden al diplomaten en burgers evacueren. Het Amerikaanse ambassadepersoneel is inmiddels geëvacueerd. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanochtend gemeld dat de evacuatie van burgers en diplomaten is begonnen en dat ook andere landen worden geholpen door het Soedanese regeringsleger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onrust

Sinds enkele weken is er sprake van toenemende onrust in Soedan, waarbij honderden doden vielen bij gevechten tussen het regeringsleger van generaal Burhan en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) van generaal Hemeti. In voorbereiding op de evacuatie heeft Nederland eerder deze week al meerdere transportvliegtuigen naar Jordanië gestuurd.

Ster advertentie
Ster advertentie