Up 2 Date

D66 komt met nieuw plan om discriminatie op stagemarkt te voorkomen

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. D66 komt met nieuw plan om discriminatie op stagemarkt te voorkomen

Een van de problemen die vaak worden genoemd in het racismedebat in Nederland is de discriminatie op de stagemarkt. Vooral mbo'ers zijn hier de dupe van en daar moet een eind aankomen, vindt regeringspartij D66. Daarom komt de politieke partij met een plan om dit tegen te gaan.

School wijst stagiair toe

In het nieuwe plan is het niet langer het bedrijf die een stagiair uitkiest, maar de school die een student zelf toewijst. Dat houdt in dat een student als het ware bij zijn school solliciteert en op basis daarvan door zijn schoolinstelling een bedrijf krijgt toegewezen. Bedrijven die graag gebruik willen maken van stagiairs kunnen zich bij de school aanmelden en zodoende rekenen op geschikte kandidaten.

Hard nodig

Volgens kamerlid Paul van Meenen is actie hard nodig. “Een student met een ‘Nederlandse’ naam wordt wel meteen aangenomen en een medestudent – met dezelfde sollicitatiebrief en cv – met een buitenlandse naam niet.” Volgens hem zijn er studenten die wel vijftig keer moesten solliciteren voordat ze een plek hadden. “En dat is dan de eerste keer dat je in aanraking komt met de arbeidsmarkt. Ik ben daar klaar mee.”

Demotiverend

Van Meenen denkt de vele afwijzingen in het nadeel werken voor de motivatie van studenten met een migratieachtergrond en hoopt zo op beterschap. “Dan is de sollicitatie in een veilige omgeving, binnen de school, en zorg je voor gelijke kansen. Dat werkt demotiverend en zorgt ook voor schooluitval.”

Ster advertentie
Ster advertentie