Up 2 Date

Waarom zijn de verschillen tussen stagevergoedingen zo groot?

  1. Newschevron right
  2. Waarom zijn de verschillen tussen stagevergoedingen zo groot?

Waarom krijgt de ene stagiair 1000 euro stagevergoeding per maand en de ander helemaal niks? Dat zocht NOS op 3 uit in een nieuwe video.

MBO

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven liet gisteren weten het plan van GroenLinks te omarmen dat elke mbo'er die stage loopt recht krijgt op een stagevergoeding. Nu is dat namelijk nog niet het geval. Volgens NOS op 3 krijgen mbo'ers vaak veel minder geld dan studenten van hogescholen of universiteiten. In sommige gevallen krijgen ze zelfs helemaal geen stagevergoeding.

Verschillen

NOS op 3 was benieuwd hoe het komt dat de stagevergoedingen tussen verschillende opleidingsniveaus zo verschillen. Uit hun onderzoek blijkt dat van de 60 bedrijven er 52 geen gelijke stagevergoedingen betalen aan stagiairs van verschillende niveaus. De meeste bedrijven geven aan daarin de markt te volgen. Stagiairs van het hoger onderwijs zouden volgens veel bedrijven meer bijdragen dan mbo'ers.

Ook bij overheidsinstellingen is er veel verschil in stagevergoeding. Van de twaalf grootste gemeentes in Nederland betalen er slechts vier gelijke stagevergoedingen.

Stagevergoeding

Er is niets wettelijk vastgelegd over de hoogte van stagevergoedingen. Een stagevergoeding is eigenlijk bedoeld als een soort onkostenvergoeding voor je reiskosten en de inkomsten die je mist omdat je (tijdelijk) geen bijbaantje kunt hebben.

Volgens arbeidsrechtsadvocaat Jillian van Damme hangt de stagevergoeding vooral af van het soort stage: "Hoe gewilder je stageplek, hoe slechter je onderhandelingspositie." Van Damme legt uit dat je eventueel in de cao kunt kijken van het bedrijf waar je stageloopt. "Als daar iets staat over de hoogte van stagevergoedingen, dan is jouw stageplek in principe verplicht dat aan je te betalen."

Ster advertentie
Ster advertentie