FunX Utrecht

Mysterystudents gaan Utrechtse bedrijven testen op stagediscriminatie

foto: Shutterstock - Afbeelding ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Mysterystudents gaan Utrechtse bedrijven testen op stagediscriminatie

Mbo-studenten met een migratieachtergrond komen moeilijker aan een stageplek dan klasgenoten zonder migratieachtergrond. Dat bleek al uit het onderzoek van het Kennisplatform Integratie & Samenleving uit 2018. Om dat probleem aan te pakken, gaat de gemeente Utrecht nu mysterystudents inzetten: mbo-studenten die undercover op zoek gaan naar een stageplek om te onderzoeken of bedrijven discrimineren op basis van afkomst.

Vaker solliciteren

De mysterystudents zijn onderdeel van het plan van wethouder Klaas Verschuure van D66 om het mbo meer in de spotlight te zetten. Aan het AD vertelt hij dat bijna een kwart van de groep studenten met een niet-westerse achtergrond meer dan drie keer moet solliciteren. Bij degenen met een westerse achtergrond is dat maar dertien procent. "De kans is groot dat het met discriminatie te maken heeft."

Onderzoek

Hoewel Utrechtse mbo-instellingen en de studenten zelf aangeven dat het wel meevalt met de stagediscriminatie, is volgens de wethouder extra onderzoek belangrijk. "Studenten zelf krijgen dan natuurlijk niet te horen dat ze zijn afgewezen op hun afkomst, dus ervaren ze dat misschien ook niet zo. Ik wil in elk geval onderzoeken waar het verschil vandaan komt." De resultaten hoopt hij dit schooljaar nog naar buiten te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie