Up 2 Date

Meer volwassenen hebben last van geheugenproblemen na coronapandemie

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Meer volwassenen hebben last van geheugenproblemen na coronapandemie

Uit een recent onderzoek van het RIVM en het het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) blijkt dat er aan het begin van dit jaar 24 procent meer volwassenen naar de huisarts zijn gegaan vanwege geheugen- en concentratieproblemen in vergelijking met vóór de coronapandemie in 2020. Deze toename kan mogelijk komen door zowel de coronabesmettingen als de coronamaatregelen, vertelt het RIVM.

Toename

Tussen januari en maart 2023 zijn er meer volwassenen tussen de 45 en 74 jaar naar de huisarts gegaan omdat ze problemen hadden met hun geheugen en concentratie. Het aantal mensen in die leeftijdsgroep dat hulp zocht voor deze problemen is met 40 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Normaal gesproken gaan mensen van die leeftijd niet zo vaak naar de huisarts voor dit soort problemen. Ook zijn er meer mensen tussen de 25 en 44 jaar naar de huisarts gegaan met deze klachten, namelijk 31 procent meer. Bij ouderen (75 jaar en ouder) was de stijging 18 procent. Het RIVM heeft geen toename gezien bij jongeren onder de 25 jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geheugenproblemen

Hoewel het nog niet definitief bewezen is dat corona de belangrijkste oorzaak is, denken de onderzoekers dat de toename van geheugen- en concentratieproblemen past bij de gevolgen van de coronapandemie. Onderzoekers van het Alzheimercentrum zien een patroon in de cijfers wat ze al hadden verwacht aan het begin van de coronatijd: meer mensen met milde geheugen- en concentratieproblemen. Uit verschillende studies blijkt dat geheugen- en concentratieproblemen veel voorkomen bij 'long covid'. Ook andere infectieziekten, zoals griep, kunnen deze klachten veroorzaken, al laten meerdere wetenschappelijke onderzoeken zien dat geheugen- en concentratieproblemen na een covid-19-infectie nog een stuk vaker voorkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie