Up 2 Date

'Opsporing Verzocht' deelt beelden geweldplegers sinterklaasintocht Staphorst

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Opsporing Verzocht' deelt beelden geweldplegers sinterklaasintocht Staphorst

In het programma Opsporing Verzocht zijn gisteren beelden getoond van een paar van de geweldplegers die op 19 november demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en waarnemers van Amnesty International aanvielen. Mensen die de mannen herkennen, worden gevraagd dit te melden aan de politie.

Agressief aangevallen

KOZP had op die desbetreffende dag een demonstratie aangekondigd bij de sinterklaasintocht in Staphorst. Op invalswegen bij de A28 werden hun auto's geblokkeerd, waarna zowel demonstranten als Amnesty-waarnemers ernstig bedreigd en geïntimideerd werden door een agressieve groep mensen. Sommige van hen waren verkleed als zwarte piet. Zij bekogelden de demonstranten met eieren, gooiden met vuurwerk, trokken spullen uit hun auto's, staken banden lek en schudden de auto's heen en weer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aangifte

Amnesty heeft kort daarna aangifte gedaan van bedreiging en vernieling. "Het gaat ons om de bedreiging en het doelbewust verhinderen van het uitoefenen van een mensenrecht. De waarnemers gaan het hele jaar door naar allerlei demonstraties, maar zijn nooit eerder op deze manier bedreigd en geïntimideerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drie verdachten gezocht

In het programma Onder de Loep van RTV Oost werden vorige week al beelden van vier onherkenbaar gemaakte verdachten van de aanval op KOZP getoond. Zij werden opgeroepen om zich te melden bij de politie. Eén van hen is dankzij tips daarna geïdentificeerd. In de hoop de andere drie ook op te sporen, zijn hun beelden nu herkenbaar getoond in Opsporing Verzocht.

De politie is momenteel bezig met het onderzoeken van nog meer foto's en video's. Zij sluiten niet uit dat er meer beelden van verdachten gedeeld gaan worden indien zij zich niet zelf komen melden.

Tips doorgeven

Mensen die beeldmateriaal van de geweldpleging in Staphorst hebben, worden opgeroepen dit te delen met de politie. Ook informatie over de aanloop of wie welke rol speelde, is welkom. Tips delen kan (anoniem) via de website van de politie.

foto: Opsporing Verzocht

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie