Up 2 Date

Amnesty doet aangifte na buitensporige agressie in Staphorst

foto: Ter illustratie: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amnesty doet aangifte na buitensporige agressie in Staphorst

Amnesty International is flink geschrokken van de manier waarop de protestactie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Staphorst is tegengehouden door tegendemonstranten. Waarnemers van de mensenrechtenorganisatie werden net als demonstranten van de actiegroep KOZP belaagd in hun auto en agressief aangevallen. Amnesty heeft inmiddels aangifte gedaan van bedreiging en vernieling.

Niet eerder meegemaakt

Amnesty International wijst erop dat het de organisatie niet alleen gaat om de vernieling van spullen. "De schade aan de auto raakt ons nog het minste", aldus een woordvoerder tegenover NU.nl. "Het gaat ons om de bedreiging en het doelbewust verhinderen van het uitoefenen van een mensenrecht. De waarnemers gaan het hele jaar door naar allerlei demonstraties, maar zijn nooit eerder op deze manier bedreigd en geïntimideerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Demonstranten opgewacht

De problemen ontstonden nadat KOZP een demonstratie had aangekondigd in Staphorst, omdat er zwarte pieten mee zouden lopen bij de intocht. De gemeente had een speciaal demonstratievak aangewezen, maar vlak voordat de intocht begon, besloot de burgemeester van Staphorst om de demonstratie toch te verbieden. De demonstranten van KOZP werden vervolgens in Staphorst opgewacht door een agressieve menigte.

'Buitensporig'

Op beelden die afgelopen weekend op social media opdoken, is duidelijk te zien dat de agressieve menigte auto's heen en weer schudt, met eieren en vuurwerk gooit en banden lek steekt. Amnesty bevestigt deze berichten en zegt dat waarnemers en leden van de actiegroep KOZP "vreesden voor hun leven".

Ook vanuit de Tweede Kamer is er geschrokken gereageerd op de gebeurtenissen in Staphorst. Zo laat Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks, via Twitter weten de gang van zaken af te keuren. "Wat in Staphorst gebeurde, is buitensporig en racistisch. De politie had niet KOZP moeten tegenhouden, maar degenen die met agressie, intimidatie en geweld het recht op vreedzaam protest verhinderden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie