Sport

Zwarte Pieten bij FC Volendam raken Xavier Mbuyamba: "Die horen hier niet"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zwarte Pieten bij FC Volendam raken Xavier Mbuyamba: "Die horen hier niet"

FC Volendam-speler Xavier Mbuyamba heeft zaterdagmiddag getwijfeld om tegen FC Utrecht te spelen. In stadion De Dijk zaten tientallen supporters die verkleed waren als Zwarte Piet. Het is een raadsel waarom deze groep toegang heeft gekregen tot het stadion.

Toegang stadion

"Ik vind dat ze niet het stadion binnen mogen komen", zei Mbuyamba na afloop van de wedstrijd tegen de NOS. "Ik zag het al toen ik het veld opliep. Dat was de reden dat ik niet naar het publiek klapte. De mensen moeten niet op deze manier naar de wedstrijd komen. Ik snap het niet, maar ik blijf gewoon voetballen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie Wim Jonk

Ook trainer Wim Jonk is geschrokken van de Zwarte Pieten in het stadion. "Ik vind dat ontzettend vervelend. Dat hoort niet", zegt de oud-international. "Ik vind dat het niet thuishoort in een voetbalstadion, daar moeten we met voetbal bezig zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Agressie tegen KOZP-activisten

In Volendam is veel te doen rond Zwarte Piet, die tot woede van een grote groep mensen sinds dit jaar geen deel meer uitmaakt van het feest. Vorig jaar zijn KOZP-activisten agressief benaderd door Volendammers. Zo werden de demonstranten bekogeld met onder andere eieren, oliebollen en vuurwerk.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie