FunX

Jerry Afriyie over 10 jaar KOZP: "Voor maatschappelijke verandering moet je veel opofferen"

foto: Eda Kulekci
  1. Newschevron right
  2. Jerry Afriyie over 10 jaar KOZP: "Voor maatschappelijke verandering moet je veel opofferen"

Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat Kick Out Zwarte Piet in het leven werd geroepen. "Een turbulente tijd", zoals mede-oprichter Jerry Afriyie de afgelopen jaar beschrijft. In Start met Fernando vertelde hij meer over de impact die het strijden tegen Zwarte Piet op zijn leven heeft gehad.

Jerry Afriyie over 10 jaar KOZP: "Voor maatschappelijke verandering moet je veel incasseren"

Baan kwijt, mishandeld en terrorist

"Het is een rollercoaster geweest", vertelt Jerry. "We begonnen met tientallen mensen. Uiteindelijk hebben Quinsy Gario, Raul Balai en ik de Zwarte Piet is Racisme-campagne gelanceerd in 2011. De rest is geschiedenis."

Een rollercoaster is nog een understatement. Jerry heeft ontzettend veel heftige dingen meegemaakt in al die actievoerende jaren. Dat had veel impact gehad op zijn leven. "Ik ben mijn baan kwijtgeraakt, ik ben meermaals mishandeld door de politie en werd terrorist genoemd", zegt hij. "Dat was allemaal niet makkelijk voor mijn familie. Ze maakten zich zorgen, aangezien mensen vaak hebben geprobeerd om mij aan te vallen."

Opofferingen voor maatschappelijke verandering

Ondanks alle opofferingen die Jerry moest maken, kijkt hij trots terug op afgelopen jaren. "Natuurlijk, je verliest wel wat in het leven, maar ik wil iedereen meegeven: je moet opofferingsgezind zijn als je maatschappelijke verandering wilt. Je moet veel kunnen incasseren. Als ik kijk naar alle veranderingen die tot stand zijn gekomen, denk ik wel van: het was de moeite waard. We zijn er nog niet, maar we komen er wel."

Meest positieve verandering?

Door het actievoeren van KOZP in de afgelopen jaren is er veel bereikt. Zwarte Piet heeft in al die jaren steeds minder ruimte gekregen in Nederland en is in de meeste gemeenten vervangen door roetveegpieten.

Maar wat is volgens Jerry de meest positieve verandering? "Ik denk de nieuwsgierigheid die bij witte Nederlanders is gewekt om meer te leren over hun geschiedenis", zegt hij. "De huidige generatie hoeft zich niet schuldig te voelen, maar we dragen wel gezamenlijke verantwoordelijkheid om degenen, die in het verleden veel onrecht is aangedaan, zo goed mogelijk tegemoet te komen.

Feest voor alle kinderen

Jerry vertelt dat hij en zijn team zich nu inzetten voor een inclusief Sinterklaasfeest. Dit doen ze door middel van de Feest voor alle Kinderen-actie. Door een inclusief Sinterklaaspakket aan te schaffen, doneer je automatisch een pakket aan een gezin dat het goed kan gebruiken. "Kijk, met de Zwarte Piet is Racisme-campagnes hebben we ons gefocust op het zichtbaar maken van het probleem. Maar met de Feest voor alle Kinderen-actie zijn we bezig met het bijdragen aan de oplossingen. De oplossing is een inclusieve Sinterklaasviering."

Ster advertentie
Ster advertentie